Interne video’s tonen waarom Microsoft Kin faalde

Abonneer je gratis op Techzine!

Als je de Microsoft Kin-telefoons herinnert, ben je waarschijnlijk één van de weinigen. De telefoons werden in 2010 aangekondigd en al enkele weken na lancering uit de winkels gehaald omdat de verkoopaantallen een ongelofelijke wanprestatie bleken. Interne video’s van Microsoft geven een beter beeld waarom het mis ging.

48 dagen. Zo lang duurde het voordat Microsoft de telefoons weer van de markt haalde na de lancering ervan. De Kin One en Two waren gemaakt met de jeugd in het achterhoofd. Media-consumptie en het gebruik van sociale media stonden centraal. Op zich geen gek idee, want dat is vandaag de dag ook nog wat de klok slaat. De jeugd bleek echter net zo min als de meeste andere doelgroepen gecharmeerd te zijn van apparaten die niet goed functioneren. Daarnaast waren de Kin-telefoons duur en waren er weinig applicaties beschikbaar.

Interne video’s van de testprocedures van Microsoft tonen dat ook de testpersonen niet te spreken waren over de smartphones. Het ging in deze video’s overigens om pre-productiemodellen, maar het verschil met de winkelversie was er nauwelijks. De verspreider van de interne video’s, iemand die meewerkte aan het project, waren de smartphones het beste te omschrijven als een pile of shit. De video’s tonen aan waarom.

Onderstaande video is beschrijvend voor het geheel. Eén van de testers merkt bijvoorbeeld op: "Ik kan me goed indenken dat mijn dochter dit apparaat snel terug zou brengen".

Ondanks de negatieve reacties van de testpersonen besloot Microsoft het er toch op te wagen en de Kin One en Two op de markt te zetten, met alle gevolgen van dien. Andere testvideo’s zijn op de website van Wired te bekijken.