2min

De consumentwaakhond van de Verenigde Staten heeft aangegeven dat het klaar is met Google’s praktijken betreffende het schenden van de privacy van gebruikers. De waakhond wil dat de zoekgigant een boete van miljarden dollars krijgt opgelegd omdat het bedrijf al meermaals over de schreef is gegaan.

Onlangs werd bekend dat Google persoonlijke informatie van gebruikers deelt met applicatie-ontwikkelaars. John M. Simpson van de Amerikaanse consumentenwaakhond heeft aan de hand van deze vondst een gekartelde reactie gegeven in een brief aan de Fair Trade Commission (FTC): "Google is een seriemisdadiger geworden als het om privacy gaat. De FTC moet de aanpak veranderen om Google eindelijk verantwoordelijk te stellen voor dit soort praktijken. Google’s zoveelste schending van de privacy toont aan dat het nodig is om de straffen aan te passen. In dit geval denken wij dan ook aan een miljardenboete."

Het delen van persoonlijke informatie met ontwikkelaars is een nieuwe openbaring die toegevoegd kan worden aan een lange rij met bedenkelijke acties van Google. In de afgelopen drie jaar zijn er inclusief het delen van data met ontwikkelaars vijf grote privacyschandalen ontdekt waarbij Google betrokken was.

Zo reed de zoekgigant rond met auto’s die op openbare WiFi-netwerken rondsnuffelden en was er het Google Buzz-netwerk waarmee persoonlijke informatie verkregen kon worden door buitenstaanders. Ook hackte Google de webbrowser Safari om cookies in te schakelen, ondanks dat gebruikers de Do Not Track-functie hadden ingeschakeld om cookies te vermijden. Begin 2012 ontstond er grote ophef omdat Google alle privégegevens uit verschillende diensten wilde samenvoegen.

Google heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van de Amerikaanse consumentenwaakhond. De zoekgigant heeft wel aangegeven dat de enige gegevens die met ontwikkelaars gedeeld worden vallen onder standaard transactieverwerkingsdata.