EU waarschuwt Motorola voor misbruik patenten

Abonneer je gratis op Techzine!

Google-dochter Motorola Mobility heeft een waarschuwing gekregen van de Europese Commissie voor het misbruiken van patenten tegen Apple. De fabrikant spande in Duitsland een rechtszaak tegen Apple aan die standaard-essentiële patenten betrof. Het gaat om een voorlopige beslissing.

De Europese Commissie is van mening dat Motorola aanstuurde op een straf voor Apple, in plaats van het afdwingen van afname van licenties voor de desbetreffende technologieën. In eerste instantie ging Motorola wel akkoord met het verlenen van licenties, maar later werd alsnog aangestuurd op een verkoopverbod via een rechtszaak in Duitsland.

Het inzetten van patenten in rechtszaken is niets raars, zo bekent de Commissie. Als een bedrijf echter bereid is om licenties af te nemen op standaard-essentiële patenten, mag echter nooit worden aangestuurd op een gerechtelijke straf.

De Commissie is van mening dat de acties van Motorola schadelijk zijn voor de consument. Eurocommissaris Joaquín Almunia zegt hierover het volgende: "het beschermen van intellectuele eigendom is een hoeksteen van innovatie en groei. Dat geldt ook voor competitie. Ik vind dat bedrijven zich moeten richten op innovatie en competitie -niet het misbruik van hun intellectuele rechten om concurrenten en consumenten te benadelen."

Apple is ook betrokken in een soortgelijke zaak waarbij Samsung onder de loep wordt genomen. Ook de Koreaanse fabrikant spande rechtszaken aan rondom standaard-essentiële patenten, maar liet die vallen toen de EU hier een onderzoek naar had ingesteld.