2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google moet 150.000 euro betalen aan het Franse CNIL voor het verzamelen van informatie over gebruikers, zonder diens goedkeuring. Hoewel dit een zeer klein bedrag is voor een bedrijf als Google, moet Google ook in de toekomst een waarschuwing plaatsen op de Franse versie van zijn website. DIt is een klap in het gezicht van de zoekgigant.

Google is in Frankrijk in een rechtszaak tegen het Franse Commission nationale de l’informatique et des libertés (CNIL) veroordeeld tot het betalen van een bedrag van 150.000 euro en het bedrijf moet voortaan op diens Franse website een melding plaatsen. De melding moet aangeven dat het wereldwijde privacybeleid van de zoekgigant van 1 maart 2012 niet overeenkomt met de Franse wetgeving.

Volgens het CNIL moet Google de melding plaatsen omdat Google in zo’n grote mate gegevens van de gebruikers verzamelt, dat gebruikers moeten weten dat ze op de website van Google in principe afstand nemen van het recht dat ze hebben op basis van de Franse wetgeving. Hoewel CNIL begrijpt dat Google wereldwijd hetzelfde privacybeleid wil voeren, gaat het beleid wel in tegen enkele voorschriften van de Franse wet bescherming persoonsgegevens.

Google is op vier punten schuldig bevonden aan overtreding:

  • Het bedrijf informeert de gebruikers niet over de hoeveelheid informatie die wordt verzameld en waarvoor deze informatie gebruikt wordt. Hierdoor hebben gebruikers niet de mogelijkheid om voor zichzelf te bepalen of ze hiermee akkoord willen gaan.
  • Het bedrijf vraagt geen toestemming voor het vergaren van de informatie
  • Het bedrijf vermeldt niet hoe lang de informatie bewaard blijft
  • Google combineert alle informatie die via verschillende diensten binnenkomt, zonder dat hier een legale basis voor is.

Google heeft een vrijblijvende houding aangenomen ten opzichte van de rechtszaak met CNIL. Een woordvoerder van de zoekgigant geeft in een verklaring aan: "We zijn betrokken bij de rechtszaak om ons privacybeleid uit te leggen en hoe dit beleid ervoor kan zorgen dat we simpelere, effectievere diensten kunnen ontwikkelen. We zullen de rapporten van de CNIL lezen om onze vervolgstappen te bepalen."