Buma/Stemra schaft embedtoeslag af

Abonneer je gratis op Techzine!

De embedbelasting die Buma/Stemra sinds december 2012 heeft gehanteerd voor websites die muziek embedden of ernaar linken, wordt weer afgeschaft. Dat gebeurde niet direct uit eigen beweging van Buma/Stemra, maar omdat het Europese Hof besloot dat dergelijke heffingen illegaal zijn.

Websites vanuit Nederland of actief in Nederland moesten sinds eind 2012 een heffing betalen als ze muziek aanbieden of ernaar linken. Deze heffing was bij invoer al omstreden en bleek na onderzoek van het Europese Hof ook niet gerechtigd, omdat de content openbaar is.

De verstrekte licenties worden met terugwerkende kracht per 1 januari jongstleden stopgezet. De reeds geïnde licentievergoedingen voor die datum worden echter niet terugbetaald, ondanks dat deze onrechtmatig waren. Buma/Stemra is van mening dat de overeenkomst namelijk wel rechtsgeldig was.

De rechtszaak die diende bij het Europese Hof werd aangespannen door Zweedse journalisten, die vonden dat ze geld moesten krijgen omdat een Zweedse website naar hun werk linkte. Het Hof was het hier echter niet mee eens en kende de journalisten daarom ook geen schadevergoeding toe.

Omdat de informatie publiekelijk beschikbaar was, zorgde de aangeklaagde site er niet voor dat er geen sprake was van een zogenaamd nieuw publiek. Dat zou wel het geval zijn als de aangeklaagde site een oplossing bood om niet-publieke informatie in te kunnen zien.