Zoekgigant Google wordt in India onderzocht vanwege vermoedens over anti-competitief gedrag. Daarvoor zou het Amerikaanse bedrijf een boete van maximaal 5 miljard dollar toegewezen kunnen krijgen.

De Competition Commission of India (CCI) ontving de afgelopen jaren verschillende klachten over Google. Het ging daarbij om aantijgingen dat Google zijn dominantie marktpositie zou misbruiken. In eerste instantie vond de CCI voldoende aanwijzingen om te concluderen dat dit inderdaad het geval zou kunnen zijn. Daarop is een breder onderzoek naar de zoekgigant ingelast.

In India geldt een wet dat bedrijven een maximale boete van 10 procent van de omzet van de afgelopen drie jaar tegemoet kunnen zien bij anti-competitief gedrag. Google’s omzet kwam in de afgelopen drie jaren op 49,3 miljard dollar. Google heeft beloofd dat het volledig zal meewerken met het onderzoek.

Google al lang geen groentje meer als het aankomt op rechtszaken over anti-competitief gedrag. De zoekgigant werd ook in Europa en de Verenigde Staten onderzocht, maar kwam in beide continenten tot een schikking. In India is het niet mogelijk om een zaak te schikken.