2min

Tags in dit artikel

, ,

Volgens Microsoft zijn er momenteel nog steeds een miljoen Windows XP-gebruikers in Nederland. De ondersteuning van het besturingssysteem loopt op 8 april op zijn einde. Wel heeft Microsoft een duidelijke daling in het aantal Windows XP-systemen gesignaleerd.

Het einde van de ondersteuning van Windows XP brengt veel gevaren met zich mee voor bedrijven en gebruikers. Nieuwe kwetsbaarheden zullen door Microsoft niet meer worden gedicht en dat betekent dat hackers vrij spel hebben. Vorige week verklaarden experts al dat je als Windows XP-gebruiker na 8 april ervan uit kunt gaan dat "er altijd iemand met je meekijkt."

Sinds januari is het aantal Windows XP-systemen met zo’n 350.000 stuks afgenomen, winkeliers melden ook dat de verkoop van nieuwe systemen duidelijk is toegenomen. De laatst bekende cijfers spraken over ongeveer 1 miljoen Windows XP-systemen bij consumenten, in de nieuwste cijfers zijn ook bedrijven betrokken.

Ondanks alle waarschuwingen zijn er toch nog veel Windows XP-systemen actief in Nederland. Het lijkt daarmee een kwestie van tijd voordat er problemen gaan ontstaan bij gebruikers en bedrijven die achterop zijn geraakt. Microsoft raadt dan ook aan om een Windows XP-computer na 8 april niet meer met het internet te verbinden. Ook kan men bij de BCC terecht voor advies voor het migreren naar een nieuwere versie van Windows.

De Nederlandse overheid heeft extra ondersteuning bij Microsoft gekocht. Microsoft zorgt dan voor extra ondersteuning mits er een migratieplan is opgesteld.