Google zal zijn applicaties voor Android uitrusten met ondersteuning voor stembediening, zo meldt Android Police. Het is onduidelijk hoe de website aan deze informatie is gekomen.

In de toekomst zullen de Android-apps van Google mogelijk aan te sturen zijn met de stem, zoals nu al het geval is met de Search-app. Op termijn zal het bijvoorbeeld mogelijk worden om met de stem foto’s te delen via de Gallery-app of een bericht op te stellen in de Gmail-app.

Als de stembediening gebruikt wordt, verschijnt bovenin het scherm een wit paneel met de gesproken tekst, alsook een icoontje waarin een rode letter g te zien is. De ontwikkeling bevindt zich echter nog in een vroege fase, het is daarmee onduidelijk of we hiervan al iets zien in de volgende release van Android.

Sommige smartphones zoals de Motorola Moto X (review) hebben een microfoon die altijd actief is en wacht totdat de gebruiker "OK Google" zegt, om een spraakopdracht aan te vangen. Het is goed mogelijk dat deze functionaliteit beperkt is tot bepaalde smartphones die hier op energiezuinige wijze mee om kunnen springen.

Home-knop verdwijnt

Android Police meldt ook dat de traditionele Home-knop onderin het scherm het veld zal moeten ruimen. Het gaat om de wijziging van het icoon, dat nu een huisje uitbeeldt. Google zou in plaats daarvan het eigen logo willen tonen. Ook de onderliggende functie zou kunnen veranderen, waardoor gebruikers met een druk op deze knop een zoekopdracht initiëren. Hoe dan terug naar het hoofdscherm kan worden gegaan is voor nu een mysterie.