Google’s bestuursvoorzitter Eric Schmidt heeft aangegeven dat hij zich niet kan vinden in een recente uitspraak van het Europese Hof. Er werd besloten dat Europeanen bij Google mogen verzoeken om bepaalde links uit de zoekmachine te verwijderen.

Het Europese Hof heeft besloten dat Google moet instemmen met verzoeken om pagina’s met privacygevoelige gegevens uit Google Search te verwijderen. Dat schiet bij Schmidt in het verkeerde keelgat: "Google vindt na het onderzoeken van het besluit dat een verkeerde balans is gebruikt. Je hebt een recht om vergeten te worden, maar anderen hebben ook het recht om van dingen op de hoogte te zijn."

David Drummond van Google voegt daaraan toe: "We vinden dat het Hof is doorgeslagen en dat de vrijheid van meningsuiting niet voldoende in overweging is genomen, terwijl dat absoluut een mensenrecht is."

Europese burgers zullen binnenkort de mogelijkheid krijgen om verzoeken bij Google in te dienen om bij bepaalde zoekopdrachten expliciete pagina’s uit de resultaten te verwijderen. Als Google niet voldoet aan de verzoeken, kan besloten worden om het verzoek aan een rechter voor te leggen.