2min

Grafeen heeft de toekomst in de technologiewereld, het bestaat vooralsnog echter alleen in laboratoria. Zowel Apple, Google als Samsung zien de potentie van grafeen en de race om de beste patenten is dan ook al begonnen. De kans is dan ook erg groot dat de techgiganten in de toekomst de weg naar de rechter gaan bewandelen om hun grafeenpatenten te beschermen.

Grafeen is een extreem dunne laag grafiet van slechts 1 atoom dik is, een laag grafeen is daarnaast zeer sterk, elastisch en kan zeer goed elektriciteit geleiden. Daardoor is grafeen zeer geschikt voor mobiele producten en wearables, met grafeen kunnen zeer eenvoudig gebogen schermen worden ontwikkeld en touchscreens. Volgens onderzoekers is grafeen 200 keer zo sterk als staal en kan het zeer goed om gaan met extreme hitte en kou. Grafeen is behalve voor mobiele producten ook zeer interessant voor de ruimtevaart.

Doordat grafeen ook zeer goed elektriciteit kan geleiden kunnen accu’s worden ontwikkeld die zeer snel zijn opgeladen maar ook veel langer mee gaan. De potentie van grafeen is echt enorm, het probleem is alleen dat het op dit moment nog erg duur is om grafeen te maken. De productiekosten zijn op dit moment simpelweg te hoog om het materiaal te gebruiken voor massaproductie. Het is eigenlijk wachten tot er methoden worden ontwikkeld om goedkoop grafeen te produceren.

Apple en Samsung zijn inmiddels al begonnen met het investeren in grafeen. Samsung heeft inmiddels al 38 patenten aangevraagd die betrekking hebben op grafeen, waarvan 17 patentaanvragen ook echt volledig zijn gericht op grafeen. Apple heeft momenteel twee patentaanvragen lopen rond grafeen. Bedrijven als IBM en Foxconn hebben ook patentaanvragen lopen voor grafeen. De kans dat deze patentrace uitloopt op rechtszaken is dan ook vrij groot.

Al is er ook een lichtpuntje, professor Hong Byung Hee van de Nationale Universiteit van Seoul heeft een patent op het produceren van grafeen beeldschermen in massaproductie. Hij heeft aangegeven zijn patent niet te willen verkopen aan een van de techgiganten, wel is hij bereid om het patent te licenseren aan de techgiganten. Hierdoor is het belangrijkste patent voor de techgiganten in handen van een professor die het wil licenseren in plaats van beschermen.

In Europa wordt inmiddels ook onderzoek gedaan naar grafeen, de Europese Commissie stelde vorig jaar oktober 1 miljard beschikbaar om de komende 10 jaar onderzoek te doen naar grafeen.