2min

In de supermarkt komt iedereen vrijwel wekelijks, maar online je boodschappen doen, dat is een heel ander verhaal. Het groeit aan populariteit, maar het is vaak net iets duurder. Hierdoor kiezen veel mensen er toch voor om naar de winkel te gaan, dat gaat mogelijk binnenkort veranderen nu ook de Jumbo met een online supermarkt komt.

Verschillende supermarktketens bieden al de mogelijkheid om online de boodschappen te bestellen, om ze vervolgens thuis te laten bezorgen of zelf af te halen. De Albert Heijn is waarschijnlijk de meest bekende supermarkt, maar ook de Coop, Hoogvliet en Plus beschikken al over online winkels. Daar komt nu de Jumbo bij en het bedrijf heeft bekendgemaakt online dezelfde strategie toe te passen als in de fysieke winkels, Jumbo moet de goedkoopste online supermarkt worden.

Wat opvalt is dat het thuisbezorgen van de boodschappen niet overal mogelijk is, de Albert Heijn biedt de meest uitgebreide mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld verschillende bezorgmomenten kiezen, maar de bezorgkosten zijn hoger als het een populair bezorgmoment is. Zo is het goedkoper om je boodschappen ’s morgens te laten bezorgen, dan na 17:00. Ook eist de Albert Heijn dat je voor minimaal 70 euro aan boodschappen bestelt. Bij de Plus moet je voor minimaal 20 euro aan boodschappen bestellen, maar die bezorgen alleen tussen 8:00 en 14:00.

Op dit moment zijn de meeste supermarkten dus meer gericht op het online bestellen, waarbij je de boodschappen kan afhalen op een afhaalpunt. Ook de Jumbo richt zich op dit moment alleen op het afhalen van online bestellingen, maar wil in de toekomst wel gaan bezorgen, zover is het bedrijf alleen nog niet. Eerst gaat Jumbo in het hele land afhaalpunten inrichten, zodat mensen hun boodschappen daar kunnen afhalen. De bedoeling is dat er voor het einde van het jaar tientallen afhaalpunten opengaan.

Nu de Jumbo zich ook online gaat roeren, gaan de twee grootste supermarktketens van ons land ook online de concurrentiestrijd met elkaar aan. Albert Heijn heeft op dit moment nog maar weinig te vrezen van de Jumbo, maar dat zal ongetwijfeld snel gaan veranderen. Misschien doet een groot deel van Nederland binnen een paar jaar zijn boodschappen online en hoeven we niet meer in de rij te staan.