2min

Het huidige voorstel voor netneutraliteit van de Europese Raad zou het einde betekenen van netneutraliteit in Nederland, dat heeft Minister Kamp van Economische Zaken laten weten. Als het huidige voorstel de Europese richtlijn wordt zal Nederland gedwongen zijn om de wetgeving voor netneutraliteit terug te draaien. Als het aan Kamp ligt wordt het voorstel aangepast zodat Nederland vast kan houden aan de huidige wet.

Vandaag was er een debat in de Tweede Kamer waarbij onder andere netneutraliteit en roaming in Europa aan de orde kwamen. Kamp liet weten dat de Ministers van de verschillende lidstaten het maar moeilijk eens kunnen worden over beide onderwerpen. Daar komt nog bij dat het Europees Parlement voorstander is van zowel netneutraliteit als het afschaffen van netneutraliteit.

Binnen het huidige voorstel komt er wel een vorm van netneutraliteit maar houden providers allerlei mogelijkheden om toch verkeer af te knijpen of te blokkeren. De exacte voorwaarden wanneer dit precies mag zijn nog niet helemaal duidelijk, maar in Nederland mag dit simpelweg niet. Als dit voorstel wordt aangenomen als richtlijn moet Nederland dus ook uitzonderingen gaan toestaan.

Verder zijn de Europese Ministers geen voorstander van het afschaffen van roaming, verschillende lidstaten zijn bang dat de tarieven voor mobiel bellen en internetten in hun land dan omhoog gaan. Providers misbruiken roaming in veel gevallen als melkkoe en dat valt dan weg. In plaats daarvan ligt er een voorstel om minimaal 5MB per dag uit je nationale bundel te verplichten voor roaming zonder bijkomende kosten. Alles boven de 5MB mag de provider vervolgens doorberekenen als roamingkosten. Die roamingkosten worden wel verder verlaagd naar 8 of 9 cent per MB. Minister Kamp is van mening dat dat een acceptabele compromis is.

Deze mening deelt ongetwijfeld niet iedereen hem, zeker de Europese consument niet, die wordt elke keer opnieuw gepakt als hij of zij over de grens durft te gaan. Ook in het Europees Parlement werd door Europarlementariër Marietje Schaake nog een brandbrief gestuurd dat roaming echt dit jaar moest worden afgeschaft in Europa, met haar ondertekende nog 126 parlementariërs deze brief. Waarschijnlijk komt het binnenkort tot een stevige botsing tussen de Europese Ministers verantwoordelijk voor telecom en het Europees Parlement.