2min

De Nederlandse politiek, in de vorm van Minister Henk Kamp, heeft besloten geen ruggengraat of verweer te tonen en gaat in Europees verband stemmen voor het waardeloze roamingvoorstel dat nu op tafel ligt. Daarbij krijg iedereen binnen Europa 100MB aan roaming per jaar die gebruikt kan worden zonder extra kosten. Alles erboven moet gewoon fors voor worden betaald.

De Europarlementariërs en het Europees Parlement wilden allemaal roaming afschaffen zoals Neelie Kroes heeft voorgesteld. De Europese Ministers kijken daar echter heel anders tegenaan en laten zich beïnvloeden door de machtige telecomproviders, het gevolg is dat de telecomproviders zichzelf verzekerd hebben van hun melkkoe tot 2017. Aanstaande vrijdag wordt er over gestemd in Europa, maar als Nederland al geen ruggengraat gaat tonen om wat beters uit het vuur te slepen, dan hoeven we van andere landen waarschijnlijk ook niet veel te verwachten.

Het één Europa klinkt natuurlijk altijd erg mooi, behalve als de consument daadwerkelijk geholpen kan worden en het ten kosten gaat van een melkkoe van grote bedrijven, dan niet. De consument heeft dus pech en moet de komende jaren aan de Franse, Griekse, Italiaanse en Spaanse kust gewoon de hoofdprijs blijven betalen voor het bekijken van e-mails, Facebook en de weersverwachting. Ook voor bedrijven met personeel dat veel binnen Europa reist is het slecht nieuws, ook zij blijven voorlopig de hoofdprijs betalen.

Een wet die 100MB vrij roaming per jaar geeft is niet meer dan symboolpolitiek.

Netneutraliteit

Nederland gaat wel als een van de weinige landen tegen het voorstel van netneutraliteit stemmen, omdat wij hier al wetgeving voor hebben en die niet overeenkomt met het Europese voorstel. Het Europese voorstel biedt namelijk een vorm van netneutraliteit die veel zwakker is en waarbij wel degelijk verschil gemaakt mag worden in soorten internetverkeer en daarvoor andere kosten mogen worden gerekend. In welke gevallen dit precies wel en niet mag is nog niet helemaal duidelijk, maar in Nederland is dit gewoon altijd verboden.

Als er een Europese meerderheid is voor het voorstel dat er nu ligt heeft dat overigens wel degelijk gevolgen voor Nederland. Onze huidige netneutraliteit wetgeving moet dan worden geschrapt en vervangen door de zwakkere Europese variant.