3min

Volgens verschillende Amerikaanse media gaat Google toch proberen om met Android de pc-markt te veroveren. Een hele uitdaging en daarvoor moet het besturingssysteem fors op de schop worden genomen, Google zou inmiddels al ruim twee jaar weken aan de pc-versie van Android.

Google zelf heeft in het verleden weleens gezegd dat het een toekomst ziet waarbij Android en Chrome OS worden samengevoegd. Later heeft het afstand genomen van die uitspraak en gezegd dat dat geen goed plan meer was. Volgens de Amerikaanse media blijft Chrome OS dan ook gewoon bestaan, maar gaat Google simpelweg de focus leggen op Android. Chrome OS zal dus op de achtergrond blijven bestaan.

Google zou volgend jaar gaan samenwerken met verschillende fabrikanten om pc’s te ontwikkelen met Android als besturingssysteem. Of die systemen ook al volgend jaar op de markt gaan verschijnen is onduidelijk. We zijn vooral benieuwd of Google erin gaat slagen om Android zo aan te passen dat een touchscreen niet verplicht is, als we iets geleerd hebben van Microsoft en Windows 8 is dat een touchscreen een minimale toevoeging is op een traditionele pc en gebruikers alles via de muis en toetsenbord willen kunnen bedienen.

Uiteindelijk zet Google nu de aanval in op Windows 10 en dat is op zich niet zo vreemd. Het bedrijf heeft 1,4 miljard Android-gebruikers, het is veel slimmer om met Android te proberen om de pc-markt te veroveren dan met Chrome OS. Dit jaar worden er naar schatting zo’n 8 miljoen Chromebooks verkocht, terwijl er enkele honderden miljoenen Android-toestellen verkocht worden.

Hindernissen

Er zijn echter nog flink wat problemen en hindernissen die Google moet nemen voordat het succesvol kan zijn met Android op de pc-markt. Als Google echt een serieuze poging wil doen en high-end systemen en hardware wil aanbieden, dan zal er een uitgebreid drivermodel moeten worden geïntroduceerd. Het grootste probleem is echter de veiligheid van het besturingssysteem. Het afgelopen jaar zijn er weer de nodige beveiligingslekken gevonden in Android waarmee systemen volledig zijn over te nemen en data makkelijk kan worden buitgemaakt. Het patchen van deze lekken is iets wat Google wel actief doet, maar de fabrikanten die de updates moeten doorvoeren alleen niet. Daardoor staat Android steeds meer te boek als een onveilig besturingssysteem, iets wat bedrijven zeker zal tegenhouden om hun Windows-systemen in te ruilen voor Android.

Google kan er natuurlijk voor kiezen om echt hele grote structurele wijzigingen door te voeren in Android, bijvoorbeeld door de mogelijkheden waarop Android is aan te passen wat te beperken en het updateproces op de schop te nemen, zodat het veel vaker en sneller zelf de updates naar de Android-apparaten kan uitrollen. We hebben recent een hele stevige blog over de veiligheid van Android gepubliceerd op Techzine.

Voor de pc-markt kan het in elk geval geen kwaad als er wat meer reuring komt in de markt, Windows is al jaren zeer dominant en Mac OS blijft een kleine rol spelen. Android kan de markt wel een beetje opschudden. Daarnaast kan het voor Microsoft ook positief uitpakken, dat bedrijf heeft redelijk wat imagoschade opgelopen met Windows 8 en wordt niet altijd even gewaardeerd. Het is echter niet eenvoudig om een besturingssysteem te ontwikkelen dat zo goed overweg kan met zoveel verschillende hardware. Als Google tegen die problemen aan loopt gaan mensen wellicht Windows meer waarderen.