BCC overgenomen door Franse retailer FNAC

Abonneer je gratis op Techzine!

Wederom is er beweging in de markt voor elektronicaproducten, vandaag is bekendgemaakt dat het moederbedrijf van BCC, Darty, zal worden overgenomen door de Franse retailer FNAC. Met de overname is een bedrag van 859 miljoen euro gemoeid.

Het Franse FNAC heeft vandaag bekendgemaakt dat het Darty zal overnemen voor 859 miljoen euro. De aandeelhouders van Darty krijgen de keuze om hun aandelen te laten uitbetalen of ze kunnen hun aandelen inruilen tegen aandelen van FNAC. Voor elke drie aandelen in Darty kan een aandeelhouder één aandeel FNAC verkrijgen.

Voor het Franse FNAC is de overname van Darty vooral een mogelijkheid om flink uit te breiden. FNAC is in Europa al actief in België, Frankrijk, Portugal, Spanje en Zwitserland. Buiten Europa is het bedrijf actief in Brazilië, Marokko en Qatar. Met de overname van de Darty Group verstevigd FNAC zijn positie in België met 60 Van den Borre-winkels, in Frankrijk met 222 Darty-winkels en in Nederland met 75 BCC-winkels.

FNAC was in Nederland nog niet actief maar wordt dat nu dus wel. Waarschijnlijk gaat er veel veranderen bij de winkels van BCC, Darty en Van den Borre. Waar Darty’s strategie ruimte bood voor verschillende ketens, lijkt dat bij FNAC niet mogelijk, bij FNAC heten alle winkels gewoon FNAC. Verder heeft FNAC in Frankrijk een hele grote omnichannel-strategie waarbij de winkels goed aansluiten op de webwinkel.

FNAC verkoopt overigens niet alleen electronica, de Franse keten verkoopt ook boeken, muziek, dvd, games, speelgoed en zelfs reizen. De Bart Smit kan dus mogelijk zijn borst nat maken.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat er in de markt van elektronicawinkels teveel spelers waren, verschillende ketens hebben daarbij het veld moeten ruimen. Zo hebben we inmiddels afscheid genomen van de Block, Harense Smid, Its, Megapool en Mikro Electro. Verder zijn recent nog Dixons, iCentre en MyCom failliet gegaan, die ketens hebben echter nog een doorstart gekregen, maar voor de helft van de winkels viel wel het doek. Nu wordt BCC overgenomen dat weliswaar erg groot is in Nederland, maar ook de Darty Group heeft het financieel zwaar, zo werden de activiteiten in Italië, Spanje en Turkije de laatste jaren afgestoten.