Microsoft publiceert broncode Javascript-engine Edge-browser

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft de broncode van zijn nieuwe Javascript-engine in de Edge-browser gepubliceerd onder een open source-licentie. Hierdoor kunnen ook andere ontwikkelaars en browserfabrikanten gebruik maken van de nieuwe Javascript-engine. Microsoft steunt de open source-community meer dan ooit sinds de aanstelling van de nieuwe CEO, Satya Nadella.

Microsoft heeft ervoor gekozen om de ChakraCore, zoals de Javascript-engine heet, te publiceren onder de MIT-licentie. De ChakraCore wordt inmiddels al enkele jaren door Microsoft ontwikkeld en werd geïntroduceerd bij de lancering van Internet Explorer 9. Inmiddels zijn we enkele jaren en optimalisaties verder en geeft Microsoft de engine vrij aan andere ontwikkelaars.

De ChakraCore wordt door Microsoft nog intensiever gebruikt in Windows 10, zowel de nieuwe Edge-browser als de nieuwe Windows 10-apps maken veel gebruik van de ChakraCore. Andere Microsoft-diensten zoals de persoonlijke assistent Cortana en de Outlook-maildienst maken ook gebruik van de ChakraCore.

Microsoft heeft overigens niet de volledige engine gepubliceerd, de link tussen de javascript-engine en de html-engine in de Edge-browser ontbreekt nog, net als de implementatie code waarmee Javascript gebruikt kan worden in Windows 10-apps. Ondanks het ontbreken daarvan kunnen andere ontwikkelaars nu ook bijdragen aan de engine, waardoor deze nog beter moet worden in de toekomst.