Google heeft ervoor gekozen om enkele grote aanpassingen te maken in Android Wear en voornamelijk in de manier waarop het besturingssysteem wordt bestuurd door de gebruiker. In de nieuwe versie zijn verschillende nieuwe gestures en spraakcommando’s ingebouwd waardoor het navigeren door het besturingssysteem makkelijker moet worden.

Google was er vrij snel bij met Android Wear, het mobiele besturingssysteem voor wearables, maar wellicht iets te snel, want inmiddels gaat de voorkeur van de consument meer uit naar de Apple Watch en de Samsung Gear S2, die beide geen gebruik maken van Android Wear.

Google komt nu met een nieuwe versie van Android Wear waarbij voornamelijk de besturing wordt aangepast. Met nieuwe vingerbewegingen kan de gebruiker allerlei functies aanroepen en acties uitvoeren. Zoals het scherm met applicaties openen of terugkeren naar hoofdscherm. Het probleem van een besturingssysteem op zo’n klein scherm is dat het simpel moet werken en iedereen het snel door moet hebben, dat bleek nog weleens een probleem te zijn en dat schrikt veel gebruikers af bij een aankoop.

Verder is de spraakondersteuning verder uitgebreid en kunnen apps van derden nu ook worden aangestuurd via spraak. Onder de nieuwe apps die spraak ondersteunen zitten; Hangouts, Telegram en WhatsApp, belangrijke apps om mee te communiceren.

Tot slot is er ondersteuning toegevoegd in het besturingssysteem voor een speaker. Hierdoor kunnen fabrikanten er in de toekomst voor kiezen een speaker toe te voegen aan de Android-smartwatches. De nieuwe versie wordt automatisch uitgerold naar de wearables, gebruikers krijgen hier binnenkort een melding over.