Microsoft komt deze zomer met de Windows 10 Anniversary Update

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft vandaag zijn Build-conferentie voor Windows-ontwikkelaars afgetrapt met een uitgebreide keynote. Daarin is onder andere een grote update voor Windows 10 aangekondigd die deze zomer zal verschijnen. Microsoft heeft gekozen voor de naam Anniversery update, oftewel verjaardags-update, waarschijnlijk verschijnt de update op 29 juli.

Microsoft heeft nog geen officiële datum genoemd waarop de update zal verschijnen, maar aangezien Windows 10 op 29 juli 2015 verscheen en Microsoft voor deze naamgeving kiest lijkt ons dat het meest voor de hand liggen. Microsoft houdt het voorlopig op in de zomer.

De grote Windows 10 update stond eerder bekend als Redstone 1, een codenaam die Microsoft intern hanteert, hierin zullen verschillende grote features worden toegevoegd aan het besturingssysteem, zo zullen Cortana, de Edge-browser, Windows Ink en Windows Hello voorzien worden van grote updates.

Cortana krijgt ondersteuning van apps van derden zodat Cortana nog veel meer informatie kan gaan tonen en voorlezen dan tot nu toe mogelijk was. Doordat derden nu ook data kunnen leveren aan de persoonlijke assistent van Microsoft zal deze een heel stuk slimmer gaan worden.

Met Windows Ink, zullen de twee-in-één apparaten nog functioneler gaan worden. Er komt nog beter ondersteuning voor invoer met de vingers en uiteraard via een stylus-pen, features die vooral handig zijn bij de twee-in-één apparaten waarmee je een tablet kan ombouwen tot een laptop. Zo kan je heel snel aantekeningen maken of een tekening op een whiteboard binnen Windows 10.

Windows Hello zorgt voor authenticatie, op dit moment alleen om in te loggen in Windows, maar straks kan je via Windows Hello ook inloggen op websites met de Edge-browser. Dit kan door middel van een vingerafdruk, irisscanner of gezichtsherkenning.

Verder ziet Microsoft de Windows Store ontzettend hard groeien, het aantal ontwikkelaars die Windows 10-apps aan het bouwen zijn stijgt enorm, de afgelopen maanden steeg dat aantal met 60 procent. Microsoft ziet dat alle grote populaire bedrijven die op dit moment apps hebben op iOS en Android nu ook allemaal Windows beginnen te omarmen.

Daarnaast komt Microsoft tegemoet aan veel bestaande Windows-ontwikkelaars met een speciale toolkit waarmee bestaande win32-applicaties kunnen worden omgebouwd naar een Windows Store-app. Hierdoor zal het aanbod in de Windows Store opnieuw rap gaan toenemen.

In totaal is Windows 10 nu op 270 miljoen apparaten te vinden en dan stijgt nog elke dag. Volgens Microsoft is dit de snelste adoptie van een nieuw Windows-besturingssysteem ooit. Verder liet Terry Myerson weten dat de update van deze zomer beschikbaar komt voor nieuwe computers, voor vijf jaar oude computers en voor nieuwe Mac’s. Om antwoord te geven op de opmerking van Apple, die stelde bij de presentatie van de nieuwe kleine iPad Pro dat het triest is dat mensen nog vijf jaar oude pc’s gebruiken.