Google gaat de Play Store met de ruim 1 miljoen Android-apps beschikbaar maken voor Chrome OS. Dat blijkt uit een verstopte optie in Chrome OS waar al wel een dialoogvenster is te vinden waarin staat dat de Google Play Store nu ook beschikbaar is in Chrome OS. Wanneer Google de Play Store gaat activeren voor Chrome OS is nog onduidelijk.

Google maakte in 2014 al bekend dat de Android-apps naar Chrome OS zouden komen, het werkt inmiddels al geruime tijd aan een runtime voor Android-apps binnen Chrome. De mogelijkheid werd echter al die tijd niet geactiveerd en het werd erg stil rond de ontwikkeling van deze runtime.

Nu hebben ontwikkelaars een optie gevonden in de ontwikkelaarsversie van Chrome OS, waarmee het mogelijk is om de optie "Enable Android apps to run on your Chromebook" te activeren. Daarmee lijkt het erop dat de Google de runtime heeft verwerkt in de huidige ontwikkelaarsversie van Chrome OS, dat zou kunnen betekenen dat de runtime over enkele maanden ook in de productieversie van Chrome OS zit verwerkt en mogelijk standaard zal worden geactiveerd.

Als ontwikkelaars de optie op dit moment activeren is de melding van de beschikbaarheid van de Google Play Store slechts een seconde in beeld om vervolgens weer te verdwijnen. Google blokkeert op dit moment nog de mogelijkheid om echt aan de gang te gaan met Android-apps binnen Chrome.

Op 18 mei vind de jaarlijkse Google ontwikkelaarsconferentie plaats, Google I/O. Op dat evenement zal Google ongetwijfeld de introductie van Android-apps binnen Chrome OS gaan toelichten en zal de optie mogelijk ook worden geactiveerd voor ontwikkelaars.

Het betekent echter ook dat er een grotere behoefte zal komen aan Chromebooks met een touchscreen en wat meer opslagcapaciteit dan 16GB of 32GB. De grootste verbetering is waarschijnlijk dat het Office-pakket van Microsoft dan ook beschikbaar komt voor Chromebooks aangezien Microsoft uitgebreide Android-apps heeft voor zijn Office-producten.