2min

Nadat het jarenlang volhield nooit privacygevoelige gegevens te zullen uitwisselen met Facebook, ging de populaire messagingdienst WhatsApp vorige week alsnog overstag. Niet alleen gewone consumenten zijn daar bezorgd over, ook Amerikaanse en Europese privacywaakhonden kijken met argusogen naar de ontwikkeling. Bloomberg schrijft dat er nu een onderzoek geopend is naar de beslissing van WhatsApp.

Toen WhatsApp in 2014 aan Facebook verkocht werd, stelde CEO Jan Koum meermaals dat er niets zou veranderen aan de privacymaatregelen van het bedrijf. "Als samenwerken met Facebook zou betekenen dat we onze waarden zouden moeten veranderen, zouden we het niet gedaan hebben", schreef hij destijds.

Vorige week besloot WhatsApp echter gebruikersgegevens te gaan delen met Facebook. Het gaat nu de telefoonnummers van gebruikers koppelen aan de systemen van Facebook, om het zo te helpen "betere vriendsuggesties aan te bieden en relevante advertenties te vertonen". Het nieuwe beleid staat bedrijven tevens toe om berichten naar gebruikers te versturen, waaronder reclame. Tegelijk benadrukte WhatsApp vorige week dat Facebook de inhoud van berichten niet zou kunnen lezen, omdat die zo versleuteld worden dat het dat zelf niet eens kan.

De verandering in het beleid is een eerste stap van Facebook om meer geld te gaan verdienen met de app. Toen het WhatsApp in 2014 overkocht, betaalde Facebook 22 miljard dollar. Het leidde toen al tot grote zorgen onder privacywaakhonden, die nu dus een nieuw onderzoek geopend hebben naar de verdere integratie tussen WhatsApp en Facebook.

De Artikel 29-werkgroep, die voor alle 28 lidstaten van de Europese Unie privacyontwikkelingen overziet, zegt met "extreme waakzaamheid" de ontwikkelingen te volgen. Tegelijk hebben meerdere actiegroepen in de Verenigde Staten klachten ingediend omdat WhatsApp zijn belofte geen gegevens te delen verbroken heeft.

Zelf ziet WhatsApp geen problemen. "Wat belangrijk is, is dat de gebruiker de controle blijft houden over hoe zijn data gebruikt wordt door de grote spelers op het internet", schrijft het in een statement. Het houdt zich aan alle relevante wetten en voorziet gebruikers van een knop om het delen van accountinformatie uit te schakelen. Ondanks dat mensen daarvoor kunnen kiezen, zal dan nog steeds een deel van de informatie die WhatsApp heeft over iemand gedeeld worden met Facebook.