2min

De AI-onderzoeksafdeling van Google staat op wankele poten. De techgigant wordt beschuldigd van censuur.

Google ontvangt miljoenen dollars aan Amerikaanse overheidssubsidies voor onderzoek naar technologie. Sinds 2020 spreken meerdere medewerkers en ex-medewerkers zich kritisch uit. Klachten variëren van intimidatie op de werkvloer tot het censureren van onderzoek.

Op 2 april bevestigde de techgigant het ontslag van een senior manager die door collega-wetenschappers wordt beschuldigd van intimidatie. Het probleem begon in juni 2021, toen Google-wetenschappers Azalia Mirhoseini en Anna Goldie een rapport publiceerden in wetenschappelijk tijdschrift Nature. Het rapport stelt dat AI een belangrijk chipontwerpproces sneller en beter kan uitvoeren dan menselijke experts.

In dezelfde periode schreven twee andere Google-wetenschappers een kritisch rapport. Dit rapport onderstreept dat bestaande softwaremethoden geschikter zijn dan AI. Het rapport werd door Google afgewezen. Kort daarna werd medeauteur Satrajit Chatterjee ontslagen. Google weigerde te verklaren waarom. Inmiddels hebben we een idee.

Censuur

Anna Goldie, de auteur van het gepubliceerde rapport, vertelde op maandag tegen de New York Times dat zij en haar medeauteur jarenlang zijn lastiggevallen door Chatterjee. De ex-medewerker zou valse persoonlijke informatie hebben verspreid. Volgens de advocaat van Chatterjee ligt het anders. Zijn werk zou afgewezen zijn omdat Google ondoorzichtig en laks is geweest.

Google beweert dat het onderzoek van Chatterjee niet gepubliceerd kon worden vanwege licentieproblemen. Dit maakte het voor Chatterjee onmogelijk om het rapport te laten beoordelen door medewetenschappers. Een anonieme, interne wetenschapper vindt dat de techgigant zich schuldig maakt aan censuur. Volgens de wetenschapper had Google beide rapporten moeten laten publiceren. Dat is wetenschappelijk — en daar ontvangt Google subsidie voor.

Google staat achter de beslissing. In april liet de Vice-President van Google Research op Twitter weten dat de organisatie het gepubliceerde rapport steunt.

Tip: KU Leuven en imec presenteren DIANA: eerste AI-chip van zijn soort