1 min

Het aantal boetes voor het foutief omgaan met gebruikersgegevens, alsmede de hoogte ervan, zal in de komende jaren stijgen.

Dat stelt DSA Connect op basis van onderzoek. Meer dan een derde (37 procent) van de werknemers verwacht dat zowel het aantal als de hoogte van de boetes tegen 2025 zal stijgen. Van de respondenten verwacht zes procent een ‘dramatische stijging’, terwijl drie procent vermoedt dat de cijfers juist zullen dalen in de komende jaren.

Volgens het onderzoek is een van de belangrijkste redenen voor de stijging het feit dat werknemers over veel meer data beschikken. Vorig jaar gaf dertig procent van de werknemers al aan dat zij met meer data werken.

Databeleid

Als het gaat om het verwerken en opslaan van data, vindt 76 procent van de werknemers dat hun bedrijf het goed doet. Bijna de helft (47 procent) van de ondervraagde werknemers weet niet of hun bedrijf een beleid kent voor het verwijderen van data.

“Met ontwikkelingen zoals het Internet of Things (IoT) hebben werkgevers te maken met meer data dan ooit tevoren. Ze hebben ook te maken met een toename van het aantal cyberaanvallen en steeds strengere wetgeving rond de bescherming van klantgegevens en hoe ze die gebruiken”, aldus Harry Benham, voorzitter van DSA Connect.

Volgens DSA Connect moeten werkgevers meer tijd en middelen investeren in het verbeteren van hun strategieën om de omgang met klantgegevens te verbeteren en de kans op cyberaanvallen te verminderen.