2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het GPT-3 AI-model van OpenAI is sinds kort beschikbaar voor een select publiek en de eerste gebruikers zijn over de mogelijkheden te spreken. GPT-3 is een uitgebreide ‘tekstgenerator’ die onder meer gedichten kan schrijven en wiskundesommen kan beantwoorden.

De GPT-3 is de derde generatie van OpenAI’s Generative Pretrained Transformer, een algoritme voor taalverwerking dat gebruikmaakt van machine learning. GPT-3 werkt door een reeks woorden, tekst of andere data te analyseren en vervolgens uit te breiden om volledig originele teksten te produceren.

Vorige week kregen enkele mensen toegang tot het model via een API die in juni is aangekondigd. Delian Asparouhov, hoofd van durfkapitalist Founders Fund, deelt als één van de eerste gebruikers de mogelijkheden van het model. De AI wist op basis van een halve investeringsmemo de overige tekst te schrijven. Een bijna niet te onderscheiden van het origineel.

Het tweede voorbeeld dat hij aanhaalt is een essay over hoe je het best een effectieve bestuursvergadering kan leiden. Het GPT-3 algoritme produceerde aan de hand van de oorspronkelijke tekst de rest van het bericht samen, inclusief een nieuw stappenplan.

GPT-3 schrijft over zichzelf

Manuel Araoz, CTO van Zeppelin Solutions, spreekt in een artikel over het grootste ding sinds bitcoin. In het bericht wordt uitgelegd waarom het GPT-3 algoritme zo goed werkt en wat voor experimenten de auteur heeft uitgevoerd met het AI-model.

De plottwist is dat het hele artikel geschreven is door GPT-3 en dat het model ook verschillende use-cases voor zichzelf heeft geproduceerd. Volgens Araoz was de tekst praktisch perfect, er ontbraken alleen maar paar screenshots en er waren paar lichte formatteringsfoutjes. Araoz legt uit dat hij alleen de titel, een kleine samenvatting en een handjevol tags heeft gebruikt en de rest is door GPT-3 geschreven.

De voorganger van de GPT-3, de GPT-2, was behoorlijk controversieel omdat die versie al realistische ‘fake news’-artikelen kon produceren op basis van een simpele openingszin. OpenAI besloot toen om het algoritme niet openbaar te maken, omdat de kans op misbruik te groot is. De GPT-3 is vele malen krachtiger dan zijn voorganger.

Mensen kunnen alleen toegang krijgen tot de GPT-3 API met een uitnodiging. De betaalde versie komt over twee maanden uit en er is nu al een lange wachtlijst.