2min

Microsoft lijkt voor een afwijkende strategie te kiezen waar het aan komt op smarthomes. Dat het bedrijf uit Redmond zich ook een keer in deze markt zou gaan mengen was een kwestie van tijd. Tot op heden zijn het vooral andere IT-giganten geweest die zich bezighouden met smarthomes, vaak met allerlei hardwarematige oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van speakers. Microsoft kiest voor de software invulling en voegt naar verluidt Home Hub toe aan Windows 10.

Volgens Windows Central gaat Home Hub een feature worden van Windows 10 en deze zal zijn opwachting maken in de Redstone 2 update, oftewel de Creators update die komend voorjaar verschijnt. Vervolgens zullen in Redstone 3 en Redstone 4 het gros van alle andere features van Home Hub worden toegevoegd.

De grote vraag is natuurlijk hoe Windows 10 als hub kan fungeren binnen je smarthome, als verschillende apparaten met elkaar moeten communiceren, bijvoorbeeld een deurslot die de thermostaat omlaag zet, dan zal er ook altijd een hub aanwezig moeten zijn die dit faciliteert. Windows 10 is echter een besturingssysteem dat op een pc, laptop, tablet of smartphone staat en daardoor niet altijd in huis actief zal zijn. Hiervoor zal Microsoft mogelijk een oplossing hebben bedacht, de strategie is helaas nog niet duidelijk. Wellicht dat Microsoft in een later stadium met eigen hardware komt of dit aan zijn partners over laat. Het kan ook zijn dat Microsoft allerlei open standaarden omarmt en simpelweg binnen Windows 10 de mogelijkheid biedt om slimme apparaten te bedienen, al is de naam dan wel verwarrend.

Wat in elk geval wel duidelijk lijkt, is dat ook Microsoft zich gaat mengen in de markt voor smarthomes. Microsoft wil met Windows 10 een centrale rol spelen in het leven van de gebruiker. Daarom is het besturingssysteem actief op alle mobiele apparaten en zelfs de Xbox One-gameconsole. Een smarthome hoort daar dadelijk ook bij, dus het is logisch dat Microsoft deze nieuwe technologie omarmt.