2min

Amazon heeft een aantal internationale versies van de Echo-producten beschikbaar gemaakt in Nederland. Het gaat om de speakers waar spraakassistent Alexa mee aangeroepen kan worden. De Echo Show en Echo Spot zijn voorlopig nog niet verkrijgbaar hier.

De beschikbaarheid blijkt uit de webshop van Amazon in Duitsland, via welke ook producten in Nederland verkocht worden. Er zijn welgeteld drie Echo-producten verkrijgbaar nu: de Echo Plus, de Echo en de Echo Dot. Van die laatste twee gaat het om de tweede generatie van de producten.

Nog niet veel functionaliteit

De vraag is nog even hoe interessant de producten vooralsnog zijn voor de Nederlandse markt. Het gaat namelijk om internationale versies van de Echo-speakers, waardoor veel van de nuttige functies missen. Alexa kan nu bijvoorbeeld niet gebruikt worden om aankopen te doen via Amazon, om lokale verkeersinformatie te vragen of details op te zoeken over ondernemingen. Ook werkt Audible niet en kan het activeren van Spotify Premium problematisch zijn.

Gelukkig zijn er wel andere functies. Zo kan Alexa gevraagd worden om muziek af te spelen via de Amazon Music Unlimited-dienst, en is het mogelijk om smart home apparatuur in- of uit te schakelen via de speaker. Verder kan de Echo gebruikt worden als wekker, maar ook om berichten te versturen naar andere Alexa-apparaten.

Uitbreiding naar Nederland

Amazon breidt langzaam uit naar de Nederlandse markt. De Amerikaanse webgigant verkoopt al via de Duitse website producten in ons land. Ook zijn de diverse streamingdiensten van Amazon al beschikbaar in Nederland, waaronder muziek en video. Verder is sinds een paar dagen ook de Alexa-app te downloaden en kan de stemassistent hier gebruikt worden.

Alle versies van de Amazon Echo-speakers werken vooralsnog enkel in het Engels. Alexa ondersteunt de Nederlandse taal nog niet.