2min

Tags in dit artikel

, ,

Een team onderzoekers van anti-virusbedrijf F-Secure heeft de geruchten over een vermeend virus dat boordcomputers van auto’s zou infecteren ontkracht.
Afgelopen januari kreeg Kaspersky Labs een melding van iemand wiens Lexus een virus had opgelopen. Eer werden destijds echter geen details vrijgegeven, behalve dat het virus zich via bluetooth zou hebben verspreid.

Het team nam voor de test een iets goedkopere wagen, namelijk de Toyota Prius, die overigens wel dezelfde boordcomputer heeft als het Lexus model uit de melding van Kaspersky Labs. De heren lieten vervolgens het Cabir virus los op de boordcomputer, maar hun pogingen liepen telkens op niets uit.
"Wat we ook probeerden, de auto reageerde niet op het Bluetooth dataverkeer. Het Cabir virus probeerde zichzelf steeds weer naar de boordcomputer te sturen, maar die stond de data-overdracht niet toe," aldus onderzoeker Jarno.

De boordcomputer van de Prius ondersteunt bluetooth, zodat telefoongebruikers hun adresbestanden kunnen synchroniseren met het apparaat.

Toch beleefden de onderzoekers nog wel even een spannend moment. Op een gegeven moment gingen namelijk alle waarschuwingslampjes op het dashboard branden, terwijl alle andere functie van de auto uitgeschakeld werden. Op de computer was te lezen: "The transmission lock mechanism is abnormal. Park your car on a flat surface, and fully apply the hand brake."

Terwijl de onderzoekers zich al beelden maakte van massale terugroepactie’s begonnen ze een eliminatieproces, waarbij alle bluetooth apparaten uitgeschakeld werden. Na enige tijd wachten deed het probleem zich opnieuw voor. Na drie pogingen, waarbij telkens hetzelfde probleem optrad, kwamen de onderzoekers tot de ontdekking dat de accu bijna leeg was.
"The boordcomputer ging raar doen omdat de accu bijna leeg was en het probleem had dus niets te maken met Bluetooth. Maar het waren wel even spannende momenten, we dachten bijna dat het onmogelijke gebeurd was," aldus Jarno