Tijdens de I/O-ontwikkelaarsconferentie heeft Google heel veel nieuws onthuld. Waaronder de Android Jetpack, een componentenset die erop gericht is om de ontwikkeling van apps te versnellen. Onderdeel van de Jetpack is ook een reeks gidslijnen en tools om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars snel hun werk kunnen doen.

Android-productmanager Stephanie Cuthbertson onthulde de nieuwe set tijdens de conferentie en noemde het “de volgende generatie van Android API’s, ontworpen om de ontwikkeling van apps te versnellen.”

Vijf componenten

JetPack laat zich het beste omschrijven als de opvolger van Support Library en bestaat ui een groep componenten die het makkelijker maken om te steunen op nieuwe Android-functies, maar die tegelijk zorgen voor compatibiliteit met oude versies van de software. Support Library wordt door 99 procent van de apps in de Play Store gebruikt, dus deze opvolger zal ook erg populair worden.

Google brengt in eerste instantie vijf componenten naar JetPack:

  • WorkManager alpha: een oplossing die ervoor zorgt dat taken op de achtergrond kunnen draaien en altijd uitgevoerd worden. Biedt de mogelijkheid om op apparaten met, maar ook zonder Google Play Services te werken.
  • Navigation alpha: een framework dat je helpt je in-app UI te structureren met een focus op het maken van een single-activity app met de architectuur van jouw voorkeur. Navigation helpt je onder meer bepalen hoe overgangen plaatsvinden en hoe apps zich gedragen.
  • Paging stable: hier kan je data beheren en de gebruiker snel laten kijken naar hun resultaten.
  • Slices alpha: een slice is een manier om de UI van je app naar Google Assistant te brengen, bijvoorbeeld als onderdeel van een zoekopdracht. Dit helpt dus om snel slices samen te stellen.
  • Kotlin alpha: helpt je vooral om de benodigde code voor een app terug te dringen.