Hoofdonderzoeker David Kirk van NVIDIA heeft opnieuw laten weten dat zijn werkgever langzamerhand zal overstappen op de unified shader architectuur. Daarmee volgt NVIDIA haar concurrent ATI die deze stap al eerder nam.
"De vertex shader, pixel shader, rasterizing operation (ROP), tesselator en andere hardware onderdelen van de grafische processor, zullen langzamerhand samensmelten in iets dat al deze zaken kan uitvoeren. Hiervoor is echter wel tijd nodig en het proces is niet in één keer uit te voeren," aldus Kirk.
Al eerder liet Kirk weten dat NVIDIA ook met een unified shader architectuur zou moeten komen, als dat tenminste zin zou hebben. Dat zou tevens kunnen betekenen dat NVIDIA’s eerste kaarten die geschikt zijn voor DirectX 10 en Shader Model 4.0 nog niet op een unified shader architectuur zijn gebaseerd. DirectX 10 en Shader Model 4.0 ondersteunen unified shader processors volledig, maar kunnen uiteraard ook overweg met de oudere architecturen.
De huidige chips van NVIDIA werken met aparte vertex shader processors, texture units en pixel shader processors ROPs. Deze verschillende onderdelen werken bijna onafhankelijk van elkaar, maar zijn wel onderling gestroomlijnd. Dat past echter niet in de DirectX 10 ideologie, die gesteund wordt door Microsoft, ATI en NVIDIA. Volgens deze ideologie zouden alle componenten die shaders verwerken moeten worden verenigd (unified).
ATI heeft met haar X1000-serie al een eerste stap genomen richting deze ideologie, want op deze kaarten werken alle onderdelen totaal onafhankelijk van elkaar en het werk wordt onder deze componenten verdeeld door een aparte processor.
Het is niet de verwachting dat NVIDIA deze veranderingen al doorgevoerd zal hebben in haar toekomstige G80 chip, maar de chip zal wel ondersteuning bieden aan DirectX 10 en Shader Model 4.0.