2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Nu sommige winkels de Xbox 360 Elite voor de officiële releasedatum van 29 april 2007 verkopen heeft de website Llamma.com er één bemachtigt en hem uit elkaar geschroeft. Daaruit komt naar voren dat Microsoft een aantal kleine wijzigingen heeft doorgevoerd op het moederbord.

Microsoft heeft nooit officieel laten weten dat het Elitemodel van een 65nm processors voorzien zou zijn, ter vervanging van het 90nm model in de huidige 360 modellen. Maar uit de bevindingen van Llamma.com blijkt wel dat er een revisie is gedaan op de CPU. Niet duidelijk is of het nu om een 65nm model gaat of het nog steeds om een 90nm model gaat. De die-grootte van de CPU is gelijk gebleven, maar Microsoft heeft wel een andere ’thermal bin’ toegepast, zoals AMD toepast op haar Athlon 64 X2 en Energy Efficient Modellen.


Xbox 360 Elite moederbord (copyright Llamma.com)

In de huidige modellen van de 360 zijn er ook al hitteproblemen geconstateerd, waarbij de beruchten red ring of death optreedt. Mogelijk komt dit door de BGA verpakking van de CPU en GPU. Als deze zaken te warm worden is het mogelijk dat de verbinding tussen het BGA deel en printplaat loslaten. Microsoft heeft geprobeerd dit in de Eliteversie op te lossen door de CPU en GPU te omringen met epoxy. Het is echter niet duidelijk of Microsoft deze maatregel ook gaat toepassen op toekomstige versies van de 360.

Als laatste is er ook wat veranderd in de stroomtoevoer van de 360 Elite. Microsoft heeft gebruikgemaakt van kleinere condensators die iets anders geplaatst zijn. Daarnaast is het aantal MOSFET’s in de voedingssectie van de printplaat verlaagd en het aantal elektrische weerstanden boven de CPU is omlaag gebracht.