2min

Tags in dit artikel

, ,

GNOME-oprichter Miguel de Icaza heeft op zijn blog middels twee blogpostings forse kritiek geuit op de plannen voor de derde uitgave van de GTK+ grafische toolkit. Volgens hem is er weinig aandacht besteed aan de gevolgen voor gebruikers van GTK+.

Versie 3.0 van GTK+ zal alle publieke velden verbergen en deze via accessors beschikbaar maken, tevens zal alle code verwijderd worden die als deprecated staat aangegeven. De nieuwe versie brengt echter geen enkele nieuwe mogelijkheden met zich mee, plannen hiervoor moeten zelfs nog bedacht worden. Miguel de Icaza heeft kritiek op drie punten in het huidige plan voor een derde uitgave van GTK+.

Als eerste zijn er een hoop technische problemen en is er niet nagedacht over de gevolgen voor de gebruikers. Het idee werd voorgesteld tijdens het GTK+ Hackfest-evenement, waar weinig GTK+-gebruikers maar wel veel ontwikkelaars aanwezig waren. Miguel de Icaza denkt dat de opinie van deze ontwikkelaars als de opinie van de gehele community is genomen.

Miguel noemt ook een groot strategisch probleem met het plan. "Het meest belangrijke probleem is dat er geen daadwerkelijk plan is voor welke mogelijkheden toegevoegd zullen worden en wanneer deze mogelijkheden toegevoegd zullen worden. Er zijn geen prototype-implementaties en het idee om alle nieuwe mogelijkheden eerst in een aparte branche te ontwikkelen om vervolgens de code, de implementatie en de mogelijke breking van de API te bestuderen staat niet eens op de agenda", aldus Miguel de Icaza.

Derde punt is dat er geen garantie geboden kan worden dat latere versies in de 3.x-lijn geen verdere breking van de API met zich mee kan brengen. Deze situatie kan lijden tot meerdere brekingen van de API in de toekomst.

Voorstellen voor verbetering van het plan heeft Miguel ook. Volgens hem moet er allereerst een duidelijke roadmap komen zodat er een overzicht is welke functies er komen en wanneer ze komen. Belangrijk tweede punt is dat er een aparte branche gemaakt wordt voor API-brekende code, over deze breking van de API moet vervolgens duidelijk gediscussieerd worden met de community. Als laatste moeten er overgangs-versies blijven verschijnen van de 2.x-lijn om mensen de tijd te geven om de overstap te maken.