Neuralink, opgericht door Elon Musk, heeft onlangs van de Amerikaanse autoriteiten toestemming gekregen voor het testen van hersenimplantaten bij mensen. De implantaten moeten helpen bij verlammingen en blindheid.
Het bedrijf van Musk vroeg vorig jaar de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming om zijn hersenimplantaattechnologie op mensen te gaan testen. De toezichthouder gaf toen aan dat de technologie eerst goed moest worden onderzocht, voordat toestemming kon worden gegeven.
De FDA maakte zich vooral zorgen over de gevolgen van het implantaat op het menselijk brein. Denk aan de invloed van de lithiumgebaseerde batterij, de invloed van de bedrading van het device op het brein en hoe het veilig valt te verwijderen zonder beschadiging van hersenweefsel.
Onderzoek naar dierenleed
De goedkeuring is opmerkelijk, aangezien Neuralink nog onder het vergrootglas ligt vanwege mogelijke misstanden rondom dierproeven. Hierbij zou de Amerikaanse wetgeving voor dierproeven zijn overschreden. Neuralink heeft in zijn ontwikkelperiode sinds 2018 ongeveer 1.500 dieren gedood tijdens testen, waaronder schapen, varkens en apen.
Ook wordt onderzocht of de samenstelling van een stuurgroep die toezicht op de dierproeven bij Neuralink moet houden, heeft bijgedragen aan gehaaste en mislukte experimenten.
Nog geen trajecten gepland
Neuralink geeft aan dat op dit moment nog geen klinische trajecten voor mensen te plannen. Elon Musk blijft geloven in de devices en denkt dat deze uiteindelijk ook bij het genezen van overgewicht, autisme, depressies en schizofrenie, maar ook voor web browsing en telepathie geschikt zijn.
Lees ook: Neuralink-aapje speelt Pong met alleen zijn gedachten