3min

Apples media-event nadert met rasse schreden. Dat merken we bijvoorbeeld aan de hoeveelheid geruchten van de afgelopen dagen. Het meest recente nieuwtje is, dat een grote hoeveelheid tablets zou zijn opgedoken in de statistieken van iPhone-applicaties.

Het zou hierbij gaan om zeker vijftig verschillende apparaten met applicaties in onder meer de categorieën ‘games’, ‘entertainment’ en ‘news & books’. Dit meldt Flurry, dat voor verschillende iPhone-applicaties dergelijke statistieken bijhoudt en analyseert. Volgens het bedrijf gaat het om apparaten die zich allen bevinden binnen het netwerk van Apples hoofdkantoor in Cupertino. Flurry denkt dat het hierbij gaat om testversies van de tablet, die momenteel door Apple getest worden. Opvallend is wel dat de tablets niet draaien op de verwachte iPhone OS 4, maar op versie 3.2 van de software.

Hoewel het merendeel van de geobserveerde applicaties binnen de drie eerder genoemde categorieën valt, wordt uit de statistieken duidelijk dat ook applicaties gericht op het sociaal vlak, lifestyle en utilities momenteel door Apple getest worden. Flurry constateert hieruit tevens dat de tablet van Apple ook in staat zal zijn om bestaande iPhone-applicaties te draaien. Dit verklaart wellicht ook het gerucht dat Apple enkele iPhone-ontwikkelaars voorzien zou hebben van een nieuwe iPhone OS-SDK, die naar verluidt een speciale simulator bevat waarmee applicaties geschikt gemaakt kunnen worden voor hogere-resolutiebeeldschermen.


Flurry stelt dat het bij de ontdekte apparaten niet gaat om nieuwe iPhones met iPhone OS 3.2. "Als dit iPhones zouden zijn, dan zou de hardware ons dat vertellen (door de software) als we daar om vragen", zei Flurry’s Vice President Peter Farago in reactie op een vraag van 9to5Mac-redacteur Seth Weintraub of de ontdekte apparaten niet toevallig nieuwe iPhones zouden kunnen zijn. "Tevens zien we reeds geverifieerde iPhones die iPhone OS 4.0 testen en dat is eveneens buiten Apples campus. Bij dit apparaat [de tablet] is dat niet het geval."

Farago merkt tevens op dat de applicaties die momenteel getest worden overeenkomen met de features van de tablet, zoals die onlangs bijvoorbeeld door The Wall Street Journal zijn gepubliceerd. De Amerikaanse zakenkrant stelde dat Apple met de tablet de oude media als tekstboeken, kranten en televisie opnieuw vorm zou willen geven. "We kunnen verder geen details delen vanwege de overeenkomsten die wij met onze klanten hebben, maar denken dat als jullie de data zouden kunnen zien die wij zien het ook voor jullie duidelijk zou zijn", aldus Farago.

Apple wordt verwacht om op een media-event, dat aankomende woensdag zal plaatsvinden, zijn langverwachte tablet te gaan onthullen. Volgens The Wall Street Journal zou Apples visie op het apparaat inhouden dat men in elk gezin en elk huis een tablet heeft en dat de hele familie daarmee kan werken. Het apparaat zal dus hoogstwaarschijnlijk verschillende mogelijkheden hebben, met vermoedelijk een sterke nadruk op abonnementen en diensten. Uit verschillende onafhankelijke meldingen zou blijken dat Apple-topman Steve Jobs het apparaat ‘het belangrijkste wat ik ooit heb gedaan’ zou hebben genoemd.