Sinds de lancering van de Ivy Bridge-processoren zwerven er her en der verspreid over het internet klachten rond over een slecht koelende processor, ondanks goede koelmethoden. Ivy Bridge wordt warmer dan voorganger Sandy Bridge, terwijl dit juist andersom zou moeten zijn. De oorzaak is nu duidelijk; de problemen worden veroorzaakt doordat Intel gebruik maakt van koelpasta om de hitte te geleiden.

Normaliter wordt er gebruik gemaakt van een soldeermiddel dat elektriciteit niet kan geleiden, maar Intel koos er voor Ivy Bridge voor om gebruik te maken van koelpasta.

Als de Integrated Heat Spreader (IHS) van de processor wordt afgehaald, komt de werkelijke chip tevoorschijn. De chip staat in verbinding met de IHS door middel van koelpasta, zodat de hitte van de processor wordt verspreid over een groter oppervlak. Een Japanse website kwam er achter dat het probleem is te herleiden naar de koelpasta die Intel gebruikt heeft.

De Japanse website heeft de IHS van de processor verwijderd en andere koelpasta op de chip geplaatst. Het ging om OCZ Freeze en Coolaborator Liquid Pro. Vervolgens werd de IHS weer teruggeplaatst en testten de Japanners de processor opnieuw. De processor werd onder normale snelheid 18 procent minder warm, bij een overklok van 500 MHz. was de temperatuur in vergelijking zelfs bijna een kwart lager dan normaal.

Door de andere koelpasta werd het ook mogelijk om de Ivy Bridge-processor verder te overklokken omdat de het voltage op de processor hoger mocht zijn door de betere koelprestaties.