Google-topman Eric Schmidt begrijpt dat Google Glass met de stem commanderen in de openbaarheid een vreemde indruk kan maken. Schmidt uit het sociale inzicht tijdens een presentatie op de Harvard-universiteit.

Wie is er nog nooit geschrokken van de spontane uitbarsting van een vreemde, die een headset bleek te dragen? Google’s tech-bril Glass laat zich aansturen door spraakbesturing, wat in de praktijk neerkomt op massa’s brildragers die tegen de leegte schreeuwen.

Schmidt snapt dat zelf ook en vindt praten tegen Glass "behoorlijk raar", zo schrijft Reuters. Mensen zullen volgens hem een nieuwe gedragscode moeten ontwikkelen voor het fenomeen. "Er zijn overduidelijk plaatsen waar het gebruik van Glass ongepast is," aldus de topman.

Misschien hint Schmidt met zijn uitspraken wel naar een gerucht over de bediening van Glass. De bril zou volgens diep begraven code subtieler te besturen zijn met hoofd, vingers en ogen.

Google gaat alle applicaties voor Glass persoonlijk goedkeuren, in plaats van het Android open-source systeem te hanteren. "Het is zo nieuw dat we besloten hebben om voorzichtig te zijn," zegt Schmidt. "Het is altijd gemakkelijk om het systeem in de toekomst alsnog meer open te stellen."

Glass is momenteel in handen van ontwikkelaars, die het apparaat testen en applicaties ontwikkelen. The New York Times heeft vandaag diens eerste Glass-app gepubliceerd. Gebruik ervan is voor de gewone burger nog even buiten bereik, aangezien Schmidt eerder deze week zei Glass pas over een jaar op de markt te brengen.