2min

Ook Qualcomm heeft besloten zich te mengen in de strijd der smartwatches, met de Toq. Het bedrijf heeft echter aangegeven dat ze slechts enkele tienduizenden exemplaren zullen verkopen om te laten zien wat de technologie in het apparaatje kan doen.

Met het horloge wil Rob Chandhok, president van Qualcomm Internet Services en Qualcomm Innovation Center, laten zien wat het apparaatje kan en andere bedrijven inspireren om het voorbeeld over te nemen. Het voorbeeld waar Chandhok het dan over heeft zijn enkele keuzes die het bedrijf heeft gemaakt.

Zo is ervoor gekozen om slechts een 200MHz Cortex M3-processor te gebruiken en wordt er gebruik gemaakt van Mirasol, een technologie vergelijkbaar met e-ink-schermen, maar dan met de mogelijkheid om kleuren weer te geven, zodat de batterij van de smartwatch langer meegaat.

Chandhok vraagt zichzelf af: "Zijn smartwatches goed genoeg als de accu van het apparaat slechts één dag meegaat? We verwachten dat mensen meer willen van een horloge."

Om deze reden gaat het bedrijf bij wijze van test het horloge uitbrengen. Hiermee wil Qualcomm andere producenten van smartwatches overhalen om ook gebruik te maken van Mirasol in toekomstige smartwatches. Andere producenten gebruiken vaak bijvoorbeeld OLED-technologie in hun apparaten, wat bij fel zonlicht moeilijk af te lezen is. Dit hoeft geen probleem te zijn voor een telefoon, maar het is volgens Qualcomm een andere verhaal bij horloges. Een ander voordeel van de Toq is dat, waar andere smartwatches naar alle waarschijnlijkheid dagelijks opgeladen moeten worden, het apparaatje op één accu vijf dagen bij gemiddeld gebruik mee zou moeten gaan, bij zwaar gebruik is dat alsnog drie dagen.

Chandhok geeft aan dat Qualcomm geen plannen heeft om in de toekomst nieuwe versies van de smartwatch uit te gaan brengen. "We hebben liever dat onze partners ze maken," aldus Chandhok.