Toen Microsoft Windows 8 uitbracht verwachtte het bedrijf dat hierdoor steeds meer mensen over zouden stappen op computers met touchscreens. Windows 8 zou volgens sommige analisten zelfs een flinke boost voor de verkopen van PC’s betekenen. Dit blijkt tot op heden niet zo snel te gebeuren als Microsoft zou hopen.

Op basis van nieuwe data schat NPD DisplaySearch dat laptops met touchscreen goed zijn voor 11 procent van het totale aantal verscheepte systemen in 2013. Dit is weinig, als je bedenkt dat Windows 8 geoptimaliseerd is om te werken met touchscreens.

NPD DisplaySearch geeft aan dat een touchscreen-computers in de toekomst wel steeds meer de norm zullen worden. Belangrijkste reden hiervoor zal zijn dat iedereen die een computer gaat kopen de komende jaren toch zal gaan kiezen voor een computer die volop gebruik maakt van de nieuwe mogelijkheden van Windows 8, zo verwacht het analistenbureau.


"Hoge prijzen en een gebrek aan meeslepende mogelijkheden voor touchscreens op notebooks zorgt ervoor dat de adoptie nog relatief laag is," legt NPD DisplaySearch-analist Richard Shim uit. "Zodra touch-interfaces meer voorkomen, zal het een kwestie van tijd zijn voordat touchscreen-technologie ook heersend zal zijn in de wereld van notebooks."

Het onderzoek van NPD DisplaySearch komt overeen met een onderzoek dat eerder al was gepresenteerd door IDC. Dit onderzoeksbureau gaf aan dat in 2013 tussen de 10 en 15 procent van de verkochte laptops gebruik zouden maken van touchscreen.

Belangrijkste reden hiervoor was volgens IDC-analist Bob O’Donnel dat "touchscreens niet zo aantrekkelijk zijn voor de meeste PC-gebruikers, omdat er nog niet zoveel apps zijn die ervan gebruikmaken en waarvan gebruikers van mening zijn dat ze deze per se moeten hebben." De behoefte is op dit moment dus nog te laag.