2min

Tags in dit artikel

, ,

Uit tests van AnandTech blijkt dat Apple’s A7-chipset tot veel in staat is. Bij de onthulling beweerde Apple dat de chipset gelijkwaardig is aan de hardware in desktopsystemen, na het uitvoeren van uitgebreide tests kan AnandTech dit onderschrijven.

Apple’s beweringen rondom de 64bit Apple A7-chipset zijn niet enkel marketingleuzen. De chipset is volgens AnandTech veel krachtiger dan alles dat Apple’s concurrenten tot nu toe op de markt hebben losgelaten. Er is echter wel een maar: Deze kracht wordt door iOS-applicaties zelden benut.

"Als we kijken naar Cyclone (codenaam voor Apple A7) dan is er één ding heel duidelijk: De concurrentie heeft niet genoeg ambitie gehad," schrijft AnandTech. "Apple heeft geen concurrent voor de Snapdragon- en Silvermont-chipsets ontwikkeld, maar heeft getracht om Intel te benaderen."

Toch is die kracht van de Apple A7-chipset niet direct van meerwaarde. De meeste iOS-applicaties maken geen gebruik van de mogelijkheden. Ook gebruikt de chipset onder volle belasting veel accucapaciteit en is het werkgeheugen van de huidige apparaten niet toereikend om lange tijd gebruik te maken van de rekenkracht.

Het is volgens AnandTech aannemelijk dat de Apple A8-chipset voortborduurt op de progressie die met de Apple A7-chipset is geboekt. Als Apple ervoor zorgt dat de chip zuiniger wordt door het productieproces te verkleinen kan Apple nog indruk maken. De uitspraken van AnandTech doen ook vermoeden dat het voor Apple zeker mogelijk is om op termijn eigen chipsets te gebruiken voor Mac-producten.

De Apple A7-chipset wordt gebruik in de iPhone 5S (review), iPad Air (review) en iPad mini met Retina-display (review).