2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Amerikaanse bedrijf ChronicUnlocks heeft een nieuwe dienst gelanceerd, waarbij gebruikers voor 150 dollar de antidiefstalbeveiliging kunnen laten verwijderen. Hoe de dienst dit voor elkaar krijgt is onbekend.

De iCloud-vergrendeling voor iOS- en OS X-apparaten zorgt ervoor dat gebruikers hun toestel op afstand kunnen vergrendelen en wissen, bijvoorbeeld bij diefstal of vermissing. De beveiliging kan enkel verwijderd worden met de inloggegevens van het gekoppelde account.

Apple’s Activation Lock is sinds de introductie al meermaals in het zonnetje gezet, bijvoorbeeld door de politie van Londen en San Francisco. Toch schijnt er een manier te zijn om de vergrendeling te verwijderen, aangezien ChonicUnlocks hiervoor een dienst aanbiedt. Het bedrijf meldt op de website dat het de enige is die zo’n dienst beschikbaar heeft, apparaten die op afstand vergrendeld zijn -en dus vermist of verloren zijn- zullen volgens ChronicUnlocks bovendien niet ontgrendeld worden.

Mensen die deze regel breken krijgen hun geld bovendien niet terug. Sterker nog, als ChronicUnlocks de mogelijkheid heeft zullen de contactgegevens van de aanvrager doorgespeeld worden aan de eigenlijke eigenaar.

ChronicUnlocks biedt de dienst dus alleen aan voor apparaten die niet als verloren zijn gemarkeerd. Het gebeurt meer dan eens dat de eigenaar van een toestel bij het doorverkopen vergeet de iCloud-account te verwijderen. De nieuwe eigenaar zit dan met een probleem, zeker als er geen contactgegevens van de verkoper bekend zijn. Ook kan het voorkomen dat je geen toegang meet hebt tot je iCloud-account.

ChronicUnlocks biedt dan een uitkomst, maar het is de vraag of het bedrijf inderdaad de enige is die op de hoogte is van de ontgrendelmethode.

Wil je weten hoe je je iOS- of OS X-apparaat kunt beveiligen tegen diefstal? Lees dan deze handleiding.