2min

Microsoft presenteerde enkele maanden geleden al de nieuwe browser met de codenaam Project Spartan. Gisteren heeft Microsoft de definitieve naam van de browser bekendgemaakt, Microsoft Edge. Microsoft Edge zal op termijn Internet Explorer gaan vervangen, in het logo van Edge blijven we toch een beetje aan Internet Explorer denken.

Microsoft heeft bekendgemaakt dat zijn nieuwe browser en opvolger van Internet Explorer de naam Microsoft Edge krijgt. Microsoft Edge is een nieuwe browser die Internet Explorer compleet gaat vervangen en beschikt over een nieuwe browserengine genaamd Edge, wat op zijn beurt weer een fork is van Trident, de engine achter Internet Explorer.

Microsoft kiest er dus niet voor om de Blink- of WebKit-browserengine te gebruiken die momenteel door respectievelijk Google en Apple gebruikt worden. Microsoft heeft een compleet nieuwe browser gecreëerd op basis van een nieuwe engine die gebaseerd is op de oude Trident-engine. Microsoft heeft veel goede features van bestaande browsers gekopieerd terwijl het tegelijk nieuwe features heeft toegevoegd die andere browsers niet hebben.

Zo is Microsoft Edge zeer minimalistisch qua ontwerp, iets wat bijvoorbeeld Google Chrome ook al is. Microsoft heeft daarentegen een betere previewfunctie gebouwd voor tabbladen. Heeft het zijn persoonlijke assistent Cortana vergaand geïntegreerd. Ook kan je zeer eenvoudig elementen uit een webpagina knippen en delen met je vrienden en familie of opslaan om later te gebruiken.

Edge is door de integratie met Cortana ook erg intelligent, zo kan je door tekst te selecteren deze snel vertalen met Cortana en houdt Cortana ook in de gaten wat je aan het doen bent. Als je hotelkamers of vliegtickets boekt dan detecteert de browser dat en herinnert je eraan zodat je bijvoorbeeld niet je vlucht mist. Dit werkt extra goed wanneer je ook een Windows 10-smartphone hebt. Al ligt het in de lijn der verwachting dat Cortana op termijn ook zijn introductie zal maken op Android en iOS, zodat het altijd goed werkt. In bovenstaande video krijg je een goed beeld van Microsoft Edge.

Internet Explorer is nog wel op de achtergrond aanwezig in Windows 10, voornamelijk voor bedrijven die oude toepassingen hebben die alleen werken in Internet Explorer. Op termijn zal Internet Explorer echter de nek om worden gedraaid en bedrijven wordt dan ook aangeraden hun oude webapps te gaan herzien en vervangen door nieuwere versies.