Volgens de laatste geruchten van fabrikanten uit Taiwan zou BlackBerry werken aan meerdere Android-smartphones. BlackBerry zou in de tweede helft van dit jaar meerdere Android-smartphones op de markt willen brengen.

BlackBerry heeft besloten om samenwerkingen aan te gaan met de fabrieken in Azië, onder andere Compal, Foxconn en Wistron hebben het recht om BlackBerry-toestellen te maken. Deze fabrieken mogen vervolgens de toestellen ook in de markt zetten en krijgen hiervoor een groot deel van de winst. Het voordeel voor BlackBerry aan een dergelijke licentiemodel is dat het geen risico meer loopt als een toestel niet verkoopt. Ook kan het bedrijf nu niet met grote voorraden blijven zitten.

Voor de fabrieken zijn dergelijke samenwerkingen tot op zekere hoogte interessant, als een toestel wel een succes wordt verdienen zij er goed geld aan, terwijl de kosten niet extreem hoog zijn omdat ze de fabrieken toch al hebben. Gezien de huidige populariteit van BlackBerry worden de toestellen waarschijnlijk geproduceerd in fabrieken met overcapaciteit.

Voor BlackBerry is het een manier om goedkoop terug te keren op de smartphonemarkt zonder al teveel risico’s te nemen. Daarnaast hebben de fabrieken al enorm veel ervaring met Android, iets wat BlackBerry ook ongetwijfeld goed kan gebruiken.

BlackBerry’s uiteindelijk doel zal zijn om te bewijzen dat het ook mogelijk is om een extreem veilige Android-smartphone te hebben door gebruik te maken van BlackBerry Enterprise Services voor Android.