1 min

Microsoft werkt samen met de non-profitorganisatie Code.org om kinderen te leren programmeren met behulp van Minecraft. Kinderen kunnen nu in een Minecraft-thema leren programmeren. Ze kunnen 14 levels doorlopen waarbij ze allerlei acties moeten programmeren om het level tot een goed einde te brengen.

Met de manier waarop Microsoft en Code.org dit spel in elkaar hebben gezet, leren de kinderen ook daadwerkelijk te programmeren al is het wel heel simpel, de logica achter het programmeren wordt heel duidelijk gemaakt en ook de acties die nodig zijn.

Naarmate de levels vorderen worden de levels steeds uitdagender en ingewikkelder, zo worden er loops toegevoegd, waarbij bepaalde acties een x aantal keer worden herhaald en daarna zelfs if-statements. Uiteindelijk moeten de kinderen bomen omhakken, schapen scheren, voedsel planten, huizen bouwen, bruggen bouwen en zelfs mijnwerk doen in de levels, allemaal door acties te programmeren.

Deze actie is opgezet voor de jaarlijkse Hour of Code waarin kinderen in een uur kunnen leren programmeren. Scholen kunnen zelf beslissen of ze mee willen doen aan deze actie, maar alle tutorials worden aangeleverd in thema’s, zoals Minecraft, Star Wars en zelfs Frozen om kinderen echt enthousiast te maken. Deze tutorials zijn geschikt voor kinderen van 4 tot 18 jaar.

Microsoft heeft inmiddels al drie miljoen dollar geschonken aan deze stichting, maar het heeft ook andere partners zoals Apple, Disney en Google.