2min Devices

KPN schrapt als eerste provider de Europese roamingkosten

Die zagen we even niet aankomen, maar toch is het zo; KPN gaat als eerste provider de roamingtarieven afschaffen, hierdoor kunnen mensen met een zorgeloos KPN-abonnement binnenkort ook hun bundels buiten Nederland (binnen de EU) gebruiken. Op 26 september gaan de nieuwe KPN-abonnementen in.

De zomerperiode is zo goed als voorbij, dus de providers hebben nog één keer flink kunnen cashen op alle klanten die hun mobiele telefoon over de grens hebben gebruikt. Voor KPN was het in elk geval de laatste keer, andere providers kunnen zich wellicht nog verheugen op de wintersport inkomsten, want KPN schaft op 26 september de roamingtarieven af.

Je hoeft dan niet langer extra te betalen als je naar het buitenland gaat maar wel binnen de EU blijft. Je nationale bundels zijn ook in de EU geldig. De nieuwe bundels van KPN bieden een onbeperkt aantal belminuten en smsjes maar een gelimiteerde hoeveelheid aan data. Het instapabonnement biedt een databundel van 1GB voor 25 euro per maand (2 jarig contract) of 32,50 euro per maand (1 jarig contract). Daarna volgt een abonnement met 5GB aan data voor 30 euro of 37,50 euro per maand. Voor 10GB aan data en Spotify Premium dient 40 euro of 47,50 euro per maand betaald te worden en tot slot is er nog een abonnement voor 99 euro per maand, daarvoor krijg je 20GB aan data, Spotify Premium en is je bundel niet alleen in de EU geldig maar ook in Canada en de Verenigde Staten.

Daarmee geeft KPN het startsein voor Europese bundels, wel moeten we erbij opmerken dat de tarieven niet extreem scherp zijn. Volgend jaar juni moeten alle providers roaming verplicht gaan afschaffen binnen de EU en er zullen ongetwijfeld providers zijn die onder deze tarieven duiken. Als je weinig in het buitenland komt zal je ook niet zo warm worden van deze tarieven, ze zijn vooral interessant voor mensen die veel reizen of voor hun werk veel in het buitenland komen.

KPN hanteert in Nederland het beleid dat als je bundel op is, je op een lage snelheid toch nog gebruik kan maken van het mobiele internet. Dat beleid blijft in Nederland van toepassing maar in het buitenland wordt de verbinding wel geblokkeerd.