2min

Tags in dit artikel

, ,

Apple heeft de nieuwste modellen van de iPhone 3GS uitgerust met nieuwe firmware die voorkomt dat het iPhone-besturingssysteem gekraakt kan worden.

De nieuwste iPhone 3GS-modellen zijn voorzien van een nieuwe versie van de BootROM-software ‘iBoot-359.3.2’ die niet kwetsbaar is voor de zogenaamde 24kpwn-exploit waarmee onbevoegde code uitgevoerd kan worden. Omdat eerdere versies van deze iBoot-software een fout bevatten, kon men met deze exploit het iPhone-besturingssysteem kraken, beter bekend als ‘jailbreaken’.

Volgens MuscleNerd, een prominent lid van het iPhone Dev Team, is dit voor het eerst dat Apple middenin een productlijn een BootROM-update toepast. Normaal gesproken gebeurt dit alleen bij nieuwe modellen. Het iPhone Dev Team is een groep hackers die tools ontwikkelen om het iPhone OS te kunnen kraken.

[b]Nieuwe BootROM-software op iPhone 3GS[/b]

Omdat de nieuwe BootROM-software niet langer kwetsbaar is voor de 24kpwn-exploit, is het daardoor voorlopig niet mogelijk om de iPhone-software van een iPhone 3GS te jailbreaken. Hiermee ligt de bal wederom bij de hackers en kan het kat-en-muisspel opnieuw beginnen. Het iPhone Dev Team zal nu opnieuw naar een oplossing moeten zoeken om de software wederom te kunnen kraken.

Het iPhone Dev Team bracht recentelijk nog PwnageTool 3.1.4 uit waarmee de onlangs door Apple vrijgegeven iPhone OS 3.1.2-software gekraakt kan worden. Deze laatste update voor het iPhone-besturingssysteem lost een aantal kritieke problemen op, zoals de coma-modus waarbij de iPhone niet uit de sluimerstand ontwaakt.

Welke motieven Apple heeft om te voorkomen dat iPhone-gebruikers hun toestel jailbreaken is niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk heeft het te maken met piraterij. Door te jailbreaken kan men namelijk (gekraakte) software buiten Apples App Store om op het toestel installeren. Hierdoor lopen Apple en de ontwikkelaars inkomsten mis.