1 min

Tags in dit artikel

, ,

De voorzitter van de ISO C++ normcommissie geeft een eerste inzicht in C++26. Het gaat om een standaard voor de programmeertaal C++ die in 2026 zal worden uitgegeven.

Iedere drie jaar wordt een nieuwe standaard voor de programmeertaal C++ uitgegeven. De laatste uitgave, C++20, zal eind dit jaar opvolging krijgen van C++23. Nog voor de officiële lancering, verklapt de voorzitter van de ISO C++ normcommissie aan DevClass wat we mogen verwachten van C++26. De standaard die in 2026 uitgebracht wordt.

Al 40 veranderingen

Herb Sutter, voorzitter van de ISO C++ normcommissie noemt C++26 een belangrijke uitgave die zorgt voor overeenstemming en parallellisme. De commissie ontmoette elkaar in februari 2023 een eerste keer over de standaard voor 2026. Er werden in de tussentijd al 40 veranderingen aan de norm goedgekeurd. Al gaat het wel voornamelijk om kleine aanpssingen, zoals ondersteuning voor verschillende tekens (_, @, $ en `).

Een groter deel uit de nieuwigheden omvat de toevoeging van hazard pointers. De gepubliceerde paper van de commissie legt uit hoe dat in zijn werk gaat: “Alleen de eigenaar van de gevarenaanwijzer kan de waarde ervan instellen, terwijl een willekeurig aantal threads de waarde ervan kan lezen.”

In december 2023 volgt C++23 de standaard van 2020 op.

Lees ook: Google lanceert Carbon Language als opvolger van C++