2min

Samsung en Intel zijn het eens met de zaak van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) tegen Qualcomm. De chipmaker zou misbruik maken van zijn positie op de markt van chips voor smartphones. Zowel Samsung als Intel hebben hier getuigenissen over afgeleverd.

Beide bedrijven stellen volgens financieel persbureau Bloomberg dat Qualcomm patenten misbruikt om te voorkomen dat concurrenten zelf chips kunnen produceren en verkopen. De patenten die Qualcomm in handen heeft zorgen ervoor dat bedrijven als Intel en Samsung licentiedeals moeten sluiten en vele miljoenen dollars kwijt zijn aan kosten hiervoor.

Samsung beschuldigt Qualcomm er bijvoorbeeld van bewust te weigeren licentie te verlenen, waardoor de Zuid-Koreaanse onderneming zijn Exynos-chips niet aan andere bedrijven mag verkopen. Ook beschuldigt Samsung Qualcomm ervan jarenlang teveel geld gevraagd te hebben voor licenties. Intel gaf een soortgelijke getuigenis en zegt dat het ook tegengehouden wordt door Qualcomm bij het verkopen van concurrerende technologie.

Daarmee komt Qualcomm voor steeds hetere vuren te staan. Het heeft ook al te maken met meerdere rechtszaken van Apple, een van zijn grootste klanten. Dat eist 1 miljard dollar van Qualcomm omdat het teveel gevraagd zou hebben aan licentiekosten. Die zaak vindt niet alleen in de Verenigde Staten plaats, maar ondertussen ook in China.

De zaken zijn reden tot zorgen bij aandeelhouders van Qualcomm. Eerder al moest het bijna 1 miljard dollar terugbetalen aan BlackBerry om te hoge royalty’s. Aangezien Apple onlangs besloot te stoppen licentiekosten te betalen tot de zaak afgerond is, gaf Qualcomm recent een winstwaarschuwing. Het gevolg daarvan is dat de aandelen van het bedrijf tot nu toe bijna 15 procent minder waard zijn geworden.