2min

Tags in dit artikel

, , ,

In Nederland is een derde van de IT-directeuren bang om zijn baan te verliezen. Daarmee liggen de cijfers in Nederland (34%) boven het gemiddelde (21%) in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Dit is de uitkomst van het nieuwste Storage Index-onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Hitachi Data Systems onder IT-directeuren en -managers van grote en middelgrote bedrijven in het EMEA-gebied. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat 22% van de IT-managers helemáál geen vertrouwen heeft in het behoud van zijn functie. Het EMEA-gemiddelde ligt hier op 19%. Deze angst is voor een deel te wijten aan de economische onzekerheid, alhoewel het percentage respondenten in EMEA dat kostenreductie ziet als belangrijkste prioriteit, in zes maanden is gedaald van 61% naar 55%. De angst voor ontslag is meer gelegen in het feit dat IT-managers bang zijn overbodig te worden. Dit doordat meer nadruk wordt gelegd op het vergroten van de organisatorische efficiëntie, wat vaak een verkleining van het personeelsbestand tot gevolg heeft.

Behalve de angst voor baanverlies zorgt angst voor cybercriminaliteit, terroristische aanvallen en natuurrampen voor toenemende stress onder IT-directeuren en -managers. Dit blijkt ook uit het onderzoek van Hitachi Data Systems. Ruim een derde (34%) van de Nederlandse managers geeft aan dat databeveiliging hen regelmatig slapeloze nachten bezorgt. Beveiliging stoot hiermee downtime (22%) van de eerste plaats. In EMEA ligt het gemiddelde van IT-managers die ’s nachts wakker liggen door zorgen over beveiliging, op 30%. Dit is een stijging van tien procent vergeleken met een half jaar geleden. De zorgen over de kosten van dataverlies worden onderstreept door de grote nadruk in het bedrijfsleven op continuïteitsinvesteringen. Het overgrote deel van de onderzochte bedrijven (81%) geeft aan dat de bescherming van hun IT-systemen tegen natuurlijke rampen en menselijke fouten of acties topprioriteit blijft.

"De recente groei in virusaanvallen, computerdiefstal en terroristische aanslagen heeft ongetwijfeld geleid tot een hogere bloeddruk bij IT-managers overal ter wereld", zegt John Taffinder, Vice-President EMEA van Hitachi Data Systems. "Aangezien bedrijven steeds afhankelijker worden van hun data, groeit onherroepelijk de druk op IT-managers om deze te beschermen."

De druk op IT-managers wordt nog verder vergroot door nieuwe regelgeving en auditing-eisen. Het voldoen aan overheidsregels, zoals Sarbanes-Oxley, Basel II en een groot aantal andere industriespecifieke regelgevingen, wordt door 37% van de IT-managers gezien als urgente aandachtspunten. Zij geven aan dat hierin de komende tijd veel zal worden geïnvesteerd.