2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Franse regering zal morgen stemmen over een wet die het mogelijk moet maken dat iTunes muziek geschikt wordt voor alle muziekspelers en niet alleen die van Apple zelf.

Het voorstel, dat een einde van iTunes’ digital rights management (DRM) betekent, is door Franse parlementariërs afgelopen vrijdag afgerond.
Naar verwachting zal de wet goedgekeurd worden door de Franse overheid, omdat de Fransen verwachten dat de wet een positieve impuls zal geven aan het legaal downloaden.

Momenteel is muziek die gedownload is via iTunes officieel alleen te gebruiken op Apple’s iPod spelers en Motorola’s iTunes telefoons. iPods zijn op hun beurt weer niet geschikt voor muziek die gedownload is via een aantal andere muziekservices, zoals die van Microsoft.

Volgens de parlementariërs is de wet niet alleen gericht op iTunes, maar op alle andere muziekservices die gebruik maken van een DRM systeem. "We willen piraterij niet tolereren, maar datzelfde geldt voor monopolieposities van bedrijven," aldus parlementariër Christian Vanneste.

Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat consumenten er geen problemen mee hebben om een twee keer zo hoog bedrag te betalen voor muziek die vrij uit te wisselen is tussen verschillende apparaten.
Dat lijkt met de nieuwe wet echter niet te hoeven, want mensen die op één of andere manier een DRM systeem omzeilen, zijn volgens de wet niet meer strafbaar.

Als de wet aangenomen wordt kan dit een tegenslag betekenen voor iTunes, aangezien iPod gebruikers niet meer op die dienst aangewezen zijn. Anderzijds kunnen eigenaren van andere MP3-spelers dan ook iTunes weer gebruiken, waardoor het van te voren niet goed te voorspellen is welke muziekservice hier iets van gaat voelen.

In ieder geval is de consument in het voordeel als de nieuwe wet erdoor komt. Tegelijkertijd zijn de boetes voor illegaal downloaden echter ook verhoogt. Fransen die illegaal bestanden downloaden moeten een boete betalen van 38 euro. Het delen van dergelijke bestanden wordt beboet met 150 euro.
Fransen die software maken waarmee illegale bestanden gedeeld kunnen worden, kunnen zelfs rekenen op een boete van 300.000 euro en een gevangenisstraf van drie jaar.