2min

Tags in dit artikel

, ,

Intel en Ericsson gaan een langdurige samenwerking aan voor de bouw van software composable infrastructure die de 5G-infrastructuur van morgen moet ondersteunen.

De serverinfrastructuur die 5G-netwerken zal ondersteunen, moet flexibeler zijn dan ooit. Telecomproviders willen snel nieuwe diensten uitrollen, en dat vereist een dynamische cloudomgeving. Ericsson en Intel gaan nu samen in zee om die te bieden.

De twee partijen bouwen daartoe verder op een synergie die al bestond. Ericsson heeft met zijn SDI Manager-software al een platform in huis om software defined infrastructure aan te sturen. Intel van zijn kant is de drijvende kracht achter de Rack Scale Design (RSD)-standaard voor composable infrastructuur. Voor RSD werkt Intel samen met hardwarepartners die een gezamenlijke standaard omarmen.

Composable infrastructure

RSD is Intels naam voor software defined composable infrastructure. De insteek ken je intussen: hardwarecomponenten zoals storage, geheugen en compute worden van elkaar losgekoppeld, en worden opnieuw door software gecombineerd om tegemoet te komen aan de eisen van specifieke workloads. Dat maakt datacenters erg flexibel. Wie meer rekenkracht nodig heeft, kan enkel dat onderdeel bij kopen en de hardware die gebruikt wordt om een proces te draaien, is altijd precies op maat samengesteld.

Met RSD zorgt Intel ervoor dat klanten hardware van verschillende vendoren kunnen combineren, maar ze toch hun hele software defined infrastructure kunnen blijven managen vanuit een enkele console. Ericsson en Intel gaan de SDI-manager en de RSD-managementsoftware nu combineren, aangezien ze in essentie hetzelfde doel hebben. Beide stukken software blijven achterwaarts compatibel met oudere versies. Met de samenwerking wil Ericsson het mogelijk maken voor zijn telecomklanten om datacenters op een flexibele manier samen te stellen met hardware van vendoren naar keuze.

Concurrentiële voordelen

De samenwerking zou zo voor meer efficiëntie zorgen voor de uitrol van network function virtualization, klinkt het in een persbericht. Ook de uitrol van extra diensten in de marge van 5G, waarmee operatoren zich kunnen onderscheiden van de concurrentie, wordt zo eenvoudiger.

Software defined infrastructure is niet uniek aan de 5G-sector. De samenwerking heeft daarom gevolgen over de telecomsector heen. Verdere vruchten van de samenwerking tussen de twee partijen komen daarom ook naar andere sectoren waar ze eventueel nuttig kunnen zijn.

Gerelateerd: Van traditionele servers tot software composable infrastructure: wat is het verschil?