2min

Tags in dit artikel

, ,

Nederlandse datacenters hebben steeds meer last van de hoge energieprijzen en lopen gevaar financiële problemen te krijgen. Sommige datacenters willen de hogere kosten via het openbreken van de contracten doorberekenen bij hun klanten.

Het Financieele Dagblad schrijft dat meerdere Nederlandse datacenters problemen hebben met de hoge energieprijzen. Sinds augustus 2021 is de prijs van stroom voor datacenters verviervoudigd. Sinds de oorlog in Oekraïne stijgen de prijzen explosief. Vooral datacenters die stroom voor een variabele prijs inkopen, maar in hun klantencontracten een vaste prijs hebben afgesproken, ondervinden nu last.

Datacenters willen prijsaanpassingen

De energiecrisis heeft tot gevolg dat de afgelopen tijd steeds meer, vooral kleinere, datacenters contact opnemen met hun klanten over de energiekosten. Zeker als zij meer moeten betalen dan ze met hun klanten contractueel hebben afgesproken. Deze datacenters ervaren nu een enorme druk op de kasstroom en moeten daardoor in sommige gevallen geplande investeringen uitstellen, zo verklaart brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA) tegenover het FD.

De datacenters willen daarom de bestaande contracten openbreken en deze veranderen van vaste prijzen per maand naar meer flexibele rekeningen. Hierbij moeten de inkoopprijs voor de benodigde energie en de doorberekende prijs beter op elkaar aansluiten. Verwacht wordt dat binnenkort veel datacenters hun klanten een officiële brief zullen sturen waarin een prijsherziening wordt aangekondigd of voorgesteld.

Weinig keus voor klanten

Klanten, van hostingbedrijven tot ziekenhuizen en andere eindklanten, hebben eigenlijk weinig keus en zullen wel met hun datacenterleveranciers moeten mee gaan. Veel alternatieven zijn er niet. Bedrijven kunnen op zoek gaan naar goedkopere aanbieders in Nederland, vooral die aanbieders die voor de extreme stijging van de energiekosten nu meer gunstige langlopende energiecontracten hebben afgesloten.

Een alternatief is overstappen naar datacenteraanbieders in Frankrijk of Zweden die stroom krijgen van meer gunstige energiebronnen als kernenergie of waterkracht. Een nadeel daarbij is dat deze datacenters en hun klanten dan niet kunnen profiteren van de goede Nederlandse verbindingen, zoals via de AMS-IX.

Tip: ‘Hoge stroomprijzen probleem voor kleine datacenters’