2min

ASML en Philips roepen samen met een aantal andere partijen het private investeringsfonds DeepTechXL in het leven. Tech-startups krijgen naast financiering ook toegang tot alle expertise van het Brainport-ecosysteem uit Eindhoven. Het fonds krijgt een omvang van ten minste 100 miljoen euro.

Ook de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), TNO, pensioenfonds PME en het overheidsfonds Invest-NL maken deel uit van DeepTechXL. De naam DeepTechXL geeft aan dat het fonds vooral wil gaan investeren in tech-startups die zich met complexe technologie bezighouden. Denk aan fotonica of kunstmatige intelligentie.

Bedrijven die in aanmerking komen voor een investering uit het private investeringsfonds kunnen in eerste instantie een investering verwachten van maximaal 15 miljoen euro. Hierbij wordt een investeringshorizon van tien tot twaalf jaar gehanteerd.

Toegang tot Brainport-ecosysteem

De geselecteerde tech-startups krijgen naast geld ook begeleiding van de Brabantse techbedrijven. Vooral gaat het om het Brainport-ecosysteem van de High Tech Campus in Eindhoven. Het hele fonds wordt ook vanuit Eindhoven aangestuurd.

Het gaat hierbij om toegang tot de netwerken van de bedrijven en het gebruik van technologie en licenties. Ook helpen de participerende techbedrijven de startups met het verwerven van de eerste klanten, nieuwe markten aan te boren en waar nodig de productie op te schalen.

Aanvulling op Invest-NL

Het private techinvesteringsfonds is een aanvulling op het onlangs door de overheid opgerichte techinvesteringsfonds Invest-NL. Dit fonds, dat onder het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) valt, beschikt over 250 miljoen euro. In tegenstelling tot het nu aangekondigde Brabantse initiatief verschaft Invest-NL tech-startups alleen kapitaal en geen verdere ondersteuning.

Wel heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland het DeepTechXL-fonds een lening verschaft van 9 miljoen euro. Dit bedrag is bedoeld voor zogeheten seed-investeringen. Dat zijn investeringen van enkele tonnen euro’s tot 1 miljoen euro voor startende bedrijven in de eerste fase.

Tip: NXTGEN HIGHTECH krijgt honderden miljoenen uit Nationaal Groeifonds